Πολιτική κλειστών θυρών σε ισχύ στην Ουγγαρία

Πολιτική κλειστών θυρών σε ισχύ στην Ουγγαρία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι αν όλες οι μειονότητες εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή, τότε το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) θα έχει κερδίσει αυτό που θέλει. Δεν ήταν σαφές αν η δήλωση του Γάλλου υπουργού ήταν απλή διαπίστωση ή αν ήταν μία παρότρυνση στην Ευρώπη να κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

Πουθενά δεν είναι πιο εμπεδωμένη η πολιτική των κλειστών θυρών από ό,τι στην Ουγγαρία, στην οποία την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται σε εφαρμογή νόμος που προβλέπει έως και τριετή κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Ο διευθυντής της Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Βενσάν Κοστέλ, προειδοποίησε ότι ο σκληρός νέος μεταναστευτικός νόμος της Ουγγαρίας μπορεί να προξενήσει χάος. «Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί σωστά η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. Αλλιώς, μπορεί να προκληθεί χάος στα σύνορα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου» είπε ο Κοστέλ. Η Ουγγαρία είναι ενδιάμεσος σταθμός προσφύγων που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και κινούνται προς τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η πολιτική της Ουγγαρίας έχει επικριθεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως «αντίθετη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Παράλληλα, σφοδρά επέκρινε χθες η γαλλική κυβέρνηση δύο δημάρχους μικρών γαλλικών πόλεων, προσκείμενους στη συντηρητική αντιπολίτευση, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα υποδεχθούν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τη διαφοροποίηση αυτή. Τη θεωρώ φρικτή», είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. «Πρέπει να καλωσορίσουμε τους χριστιανούς από τη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχουν επίσης και μουσουλμάνοι, και μειονότητες που διώκονται με την ίδια βαρβαρότητα. Η Γαλλία πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί όλα τα θύματα διωγμών».

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα έφθασαν στη Σικελία 60 σοροί από το πολύνεκρο ναυάγιο του Απριλίου, στο οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών, με τη βοήθεια δυτών και ρομπότ, συνεχίζεται για τρίτο μήνα. Συνολικά έχουν ανασυρθεί 118 σοροί, ενώ οι εισαγγελείς που παρακολούθησαν τα βίντεο των δυτών δηλώνουν ότι οι εικόνες επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των επιζώντων, σύμφωνα με τις οποίες στο σκάφος επέβαιναν περίπου 800 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή