Υποδοχή Νετανιάχου στο Λονδίνο με διαδηλώσεις

Υποδοχή Νετανιάχου στο Λονδίνο με διαδηλώσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με μεγάλη διαδήλωση υποστηρικτών του αγώνα των Παλαιστινίων και αντιδιαδήλωση οπαδών του Ισραήλ έγινε δεκτός την Τετάρτη στο Λονδίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η παρέμβαση της αστυνομίας κρίθηκε αναγκαία χθες, για να αποφευχθούν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ταυτόχρονες συγκεντρώσεις μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε εκεί ο κ. Νετανιάχου με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά την άφιξή του στη Βρετανία την Τετάρτη, αφορούσαν το Ιράν. «Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να εξαφανίσει το κράτος του Ισραήλ από τον χάρτη. Ολες οι χώρες οφείλουν να συνεργασθούν με στόχο την ανάσχεση της ιρανικής τρομοκρατίας και επιθετικότητας, η οποία θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά της χώρας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε τη συνεργασία του Λονδίνου με στόχο «την αντιμετώπιση του κύματος του ισλαμικού εξτρεμισμού». «Η Μέση Ανατολή αποσυντίθεται κάτω από την πίεση δύο δυνάμεων: των σουνιτών εξτρεμιστών του “Ισλαμικού Κράτους” και των εξτρεμιστών σιιτών, οι οποίοι κατευθύνονται από το Ιράν. Εκτιμώ ότι μπορούμε να συνεργασθούμε εποικοδομητικά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό σε Μέση Ανατολή και Αφρική», υποστήριξε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος υιοθέτησε ωστόσο και συμβιβαστικό τόνο σε ό,τι αφορά τους Παλαιστινίους.

«Είμαστε πρόθυμοι να επαναλάβουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, χωρίς κανέναν όρο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 108.000 πολίτες είχαν υπογράψει μέχρι χθες ψήφισμα, ζητώντας την άμεση σύλληψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου. Ο αριθμός των υπογραφών είναι ικανός για να οδηγήσει το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων. Το ψήφισμα απέρριψε, όμως, η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ανούσιο διαφημιστικό τέχνασμα».

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή σημαία επρόκειτο να εξασφαλίσει χθες άδεια για να κυματίσει στο άμεσο μέλλον, και για πρώτη φορά, μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μετά τη σχετική άδεια που έδωσε ο Οργανισμός στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

Την τελική απόφαση για τη συμβολική κίνηση επρόκειτο να λάβει η Ολομέλεια με ψήφο της στη 1 το πρωί ώρα Ελλάδος, με την πλειοψηφία των 193 κρατών να αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα.

Εφόσον ψηφισθεί, η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας θα γίνει εγκαίρως για την επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή