ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη διαδήλωση στη Σουηδία υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων

megali-diadilosi-sti-soyidia-yper-tis-filoxenias-prosfygon-2101312

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 4.000-5.000 άνθρωποι. Σε μια σελίδα του Facebook ωστόσο περίπου 13.000 χρήστες είχαν δηλώσει συμμετοχή στη διαδήλωση αυτή που οργανώθηκε από τους Νέους Οικολόγους και άλλα 40 κινήματα.

"Υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, αυτό μας χαροποιεί και μας κάνει υπερήφανους. Οι άνθρωποι κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και το βλέπετε τώρα" είπε ένας εκπρόσωπος των Νέων Οικολόγων, ο Μάλτε Ρόος. "Ελπίζουμε ότι η διαδήλωση αυτή θα βοηθήσει ώστε να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να δημιουργήσουν περισσότερες νόμιμες διόδους" για την άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Στοκχόλμη και άλλοι 30.000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Το Μάλμε, η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας με πληθυσμό 320.000 κατοίκους, είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες στη χώρα. Πολλοί πάντως επιλέγουν να μην μείνουν εκεί αλλά να συνεχίσουν για να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές.