Ντόμινο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων

Ντόμινο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η λίθινη εποχή της Ευρώπης». Ετσι χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς την πολύωρη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αυστρίας – Γερμανίας εξαιτίας της αδυναμίας των γερμανικών αρχών να διαχειριστούν τον όγκο των προσφύγων, κίνηση που συνδυάστηκε με την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους. Τα ελεγχόμενα γερμανικά σύνορα σε συνδυασμό με την απόφαση της Ουγγαρίας να αδειάσει διαμιάς τον καταυλισμό Ρέσκε, στέλνοντας 60.000 πρόσφυγες προς την κατεύθυνση της Αυστρίας, δημιούργησαν στη Βιέννη την αίσθηση ότι η χώρα γίνεται «σάντουιτς», οδηγώντας σε παροξυσμό την ξενοφοβική αντιπολίτευση, που κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του καγκελαρίου Φάιμαν.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι επαναφέρει κι αυτή εν μέρει τους συνοριακούς ελέγχους, παρόμοιες ανακοινώσεις έκανε η Τσεχία και η Σλοβακία, ενώ η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» εκτίμησε ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρις ότου πράξει το ίδιο το Βέλγιο και η Ολλανδία. Οι ουρές αυτοκινήτων, που έφταναν χθες τα οκτώ χιλιόμετρα εκατέρωθεν των συνόρων Γερμανίας – Αυστρίας, θα είναι άραγε η νέα φυσιολογική εικόνα της Ευρώπης;

Συμφωνία «επί της αρχής»

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες «συμφώνησαν επί της αρχής» περί της κατανομής 160.000 προσφύγων από Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία μεταξύ των άλλων κρατών-μελών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ενας ευφημισμός για την παραπομπή του ζητήματος στις ελληνικές καλένδες, αφού οι συγκεκριμένες ποσοστώσεις παραπέμφθηκαν σε επόμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου. Ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης πολλών κυβερνήσεων ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ότι υπάρχει ανάγκη γρήγορης επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν είναι πρόσφυγες, εξαιτίας πολέμων ή διωγμών, στις χώρες καταγωγής τους.

Παρά την έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος, οι προτάσεις του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για τους 160.000 πρόσφυγες δεν έχουν τύχει γενικής αποδοχής, καθώς η προϋπόθεσή τους είναι η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ελλάδα να «φρενάρουν» στο έδαφός τους τις προσφυγικές ροές, κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πιθανούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες και προχωρώντας στο άχαρο έργο του εγκλεισμού των οικονομικών μεταναστών προκειμένου να απελαθούν.

Σκληρή στάση Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία διαφωνεί με όλους τους σχεδιασμούς, ενώ από σήμερα τα μεσάνυχτα θέτει σε εφαρμογή το ουγγρικής έμπνευσης σχέδιο διά της βίας «επίλυσης του μεταναστευτικού». Στρατιωτικές δυνάμεις θα περιπολούν τα σύνορα με τη Σερβία, στα οποία έχει ήδη ανεγερθεί φράκτης, ενώ από τα μεσάνυχτα της 15ης Σεπτεμβρίου όποιος συλλαμβάνεται να έχει διασχίσει τα σύνορα χωρίς τα ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα θα φυλακίζεται ώς και τρία χρόνια. Οι «πρόβες» της πολιτικής αυτής, το Σαββατοκύριακο, με στρατιωτικά ελικόπτερα να κυνηγούν οικογένειες που απεγνωσμένα προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ίσως είναι μια άλλη πτυχή της «λίθινης εποχής» για την οποία μίλησε ο Αυστριακός υπουργός.

Στο Βερολίνο, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, με δραματικό διάγγελμα, χαρακτήρισε την επαναφορά των ελέγχων «ζήτημα ασφάλειας» και τόνισε ότι στόχος είναι «να περιοριστούν οι ροές και να υπάρξει μεγαλύτερη τάξη». Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων δεν συνεπάγεται παρεμπόδιση της εισόδου προσφύγων, αλλά σημαίνει ότι, στον πρώτο σταθμό των τρένων που εισέρχονται από την Αυστρία, όσοι δεν έχουν βίζα Σένγκεν υποχρεώνονταν χθες να αποβιβαστούν και να μεταφερθούν σε ειδικά κέντρα καταγραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή