Η «κυβέρνηση» Κόρμπιν προκαλεί

Η «κυβέρνηση» Κόρμπιν προκαλεί

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σκιώδη κυβέρνηση, η οποία επιβεβαιώνει την αριστερή στροφή του Εργατικού Κόμματος, παρουσίασε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο 66χρονος νεοεκλεγείς ηγέτης των Βρετανών Εργατικών. Η νίκη του Κόρμπιν με ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 500.000 ψηφοφόροι, σηματοδοτεί το τέλος της κεντρώας στροφής και εγκαινιάζει την αμφισβήτηση όλων των σταθερών της πολιτικής των Νέων Εργατικών – ακόμα και το μέχρι χθες βέβαιο «ναι» στο δημοψήφισμα του πρωθυπουργού Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του σκιώδους υπουργού Οικονομικών, ο Τζον Μακ Ντόνελ σημείωσε ότι στο δημοψήφισμα οι Εργατικοί τηρούν στάση αναμονής, καθώς περιμένουν να δουν «τι θα φέρει» ο Κάμερον από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., προκειμένου να κρίνουν πώς θα ψηφίσουν. «Αν μας φέρει μια νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ή την προαγωγή της ΤΤΙΡ (της διατλαντικής συνθήκης που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), θα πούμε “όχι” στις προτάσεις του, αλλά θα προχωρήσουμε και σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις», σημείωσε ο Τζον Μακ Ντόνελ. Η αναφορά σε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα έχει άμεση σχέση με τη βρετανική επικαιρότητα, καθώς μία από τις πρώτες ενέργειες, χθες, του Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν να στηλιτεύσει το νομοσχέδιο Κάμερον, το οποίο θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις στην κήρυξη απεργιών.

Ο Κόρμπιν ψηφίζει συστηματικά εναντίον των αποφάσεων της πλειοψηφίας του κόμματός του από το 1983, ενώ την άνοιξη μετά βίας συγκέντρωσε τις 35 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνταν για τη συμμετοχή του στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην ομιλία μετά τη νίκη του ο 66χρονος βετεράνος της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βάση του κόμματος, από την οποία αντλεί στήριξη προκειμένου να αναμετρηθεί με το κατεστημένο των Εργατικών για να επιβάλει κεντρικούς άξονες της πολιτικής του, όπως η επανεθνικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και η μη ανανέωση του βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της σύστασης της σκιώδους κυβέρνησης δίνουν μια ιδέα για τη στόχευση του Κόρμπιν. Ο νέος ηγέτης ήταν αποφασισμένος να αναθέσει τον τομέα Αμυνας στον Κρις Μπράιαντ, ο οποίος όμως, όπως διέρρευσε, επέμεινε να κάνει «μια ημίωρη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Βρετανία να χρειαστεί να εισβάλει στη Ρωσία», κάτι που ο Κόρμπιν θεώρησε απαράδεκτο και ως εκ τούτου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στη Μαράια Ιγκλ. Οι αντιλήψεις του Κόρμπιν για τον στρατιωτικό ρόλο της Βρετανίας αποτελούν ξεκάθαρη τομή σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο που ανέδειξαν οι Συντηρητικοί σε νέο σποτ με τίτλο «Ο νέος ηγέτης των Εργατικών, επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

Τα σποτ του Κόρμπιν

«Γιατί μια χώρα σαν τη Βρετανία, ένα νησί 65 εκατομμυρίων, πρέπει να προβάλλει τη στρατιωτική ισχύ της σε όλο τον κόσμο; Γιατί;», αναρωτιέται ο Κόρμπιν στο σποτ, φράση που οι Συντηρητικοί θεωρούν ότι τον καθιστά ανάξιο για την πρωθυπουργία. Στο ίδιο σποτ ο Κόρμπιν μιλάει σε εκδήλωση, καλωσορίζοντας «τους φίλους μας από τη Χεζμπολάχ» και «τους φίλους μας από τη Χαμάς», άλλο ένα κόκκινο πανί για την ώς τώρα πολιτική τής άνευ όρων στήριξης του Ισραήλ.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές απέχουν πέντε χρόνια, ενώ η ανάδειξη του Κόρμπιν ήταν η απάντηση του κόμματος στην πανωλεθρία του Μαΐου. Στα πέντε αυτά χρόνια θα φανεί αν το βρετανικό εκλογικό σώμα πείθεται από σποτ όπως αυτό ή από το πάθος του Κόρμπιν, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η αδικία δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό, η φτώχεια δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή