Διώξεις κατά υποστηρικτών του κινήματος Χιζμέτ

Διώξεις κατά υποστηρικτών του κινήματος Χιζμέτ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάλματα κατά 11 επιχειρηματικών στελεχών και αξιωματούχων πανεπιστημίου εξέδωσαν χθες οι τουρκικές Αρχές στην κεντρική Τουρκία σε μία επιχείρηση δίωξης υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ και πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τον Τούρκο πρόεδρο για προσπάθεια σχεδιασμού πραξικοπήματος.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε ότι η κίνηση αποσκοπούσε στην πάταξη της «παρακρατικής δομής» που έχει δημιουργήσει ο Γκιουλέν με τη βοήθεια των υποστηρικτών του στην τουρκική αστυνομία, στο δικαστικό σώμα, στα ΜΜΕ και στην εκπαίδευση.

Αστυνομικό τμήμα στην Καισάρεια εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης κατά των ανδρών υπό την κατηγορία της οργανωμένης κλοπής, με αποτέλεσμα να προσαχθούν επτά εξ αυτών. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, και ο εκτελεστικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Boydak Holding, Μεμντούχ Μποϊντάκ, ο οποίος διατελεί επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού πανεπιστημίου Μελικσάχ. O Μποϊντάκ δεν προφυλακίσθηκε, αλλά κλήθηκε από την αστυνομία να καταθέσει για ζήτημα σχετικό με το πανεπιστήμιο, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας της Boydak Holding, Ουλάς Οζτούρκ.

Η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου και οι επικριτές του Ερντογάν θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια καταστροφής των αντιπάλων με το βλέμμα στραμμένο στην απόκτηση αυτοδυναμίας στο Κοινοβούλιο, την οποία απέτυχε να κερδίσει το AKP στις εκλογές του Ιουνίου. Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τους μαχητές του PKK. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ισχυρισθεί πως οι υποστηρικτές του Γκιουλέν διατηρούν δεσμούς με τους Κούρδους μαχητές, αν και ο μετριοπαθής κληρικός έχει αρνηθεί την ύπαρξη σχέσεων με το PKK, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. «Για να έχουμε αποτέλεσμα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, είναι ζωτικής σημασίας να καταστρέψουμε τη συμμαχία του PKK με το παρακράτος και να τα πολεμήσουμε ταυτόχρονα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογκάν.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θυμάτων των συγκρούσεων στην ανατολική Τουρκία αυξάνεται. Μαχητές του PKK πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση κατά τεθωρακισμένου οχήματος στην επαρχία Μαρντίν, σκοτώνοντας τρεις Τούρκους αστυνομικούς. Ενας ακόμη αξιωματούχος της αστυνομίας τραυματίστηκε σοβαρά. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν τον θάνατο εννέα Κούρδων μαχητών σε άλλες περιοχές.

Εξι μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Σιιρτ κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με κομάντος του τουρκικού στρατού που πραγματοποιούσαν επιχείρηση με ελικόπτερα. Στη συνοικία Περβαρί της ίδιας επαρχίας σκοτώθηκαν ακόμη τρεις μαχητές του PKK που επιχείρησαν να εισβάλουν σε τουρκική στρατιωτική βάση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή