Η Ιερουσαλήμ οχυρώνεται με αστυνομικούς

Η Ιερουσαλήμ οχυρώνεται με αστυνομικούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες αξιωματούχοι της αστυνομίας του Ισραήλ αποσπάσθηκαν στην Ιερουσαλήμ, λίγο πριν από τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ και του Εϊντ αλ Αντχα, ύστερα από τις τριήμερες συγκρούσεις των ισραηλινών αρχών με νεαρούς μουσουλμάνους οι οποίοι είχαν οχυρωθεί στο τζαμί Αλ Ακσά την ημέρα της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς (Ρος Χασάνα) την προηγούμενη εβδομάδα, για να εμποδίσουν Εβραίους και τουρίστες να εισέλθουν.

Το εν λόγω τέμενος αποτελεί την τρίτη ιερότερη τοποθεσία του Ισλάμ, αλλά διεκδικείται ως ο ιερότερος τόπος θρησκευτικής λατρείας του ιουδαϊσμού, επειδή στο ίδιο σημείο έστεκε έως το 70 μ.Χ. το Ορος του Ναού, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Οι Εβραίοι δικαιούνται να εισέρχονται στον ναό χωρίς να προσεύχονται. Οι μουσουλμάνοι του Ισραήλ, ωστόσο, θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις τους στο Αλ Ακσά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή κατάργηση των ισχυόντων κανονισμών.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ιερουσαλήμ, συλλήψεις 21 Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν στα ανατολικά της πόλης το βράδυ της Κυριακής, σε σύνδεση με τα γεγονότα του τριημέρου αναταραχών. Στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ακόμη 39 άτομα παλαιστινιακής καταγωγής είχαν προσαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των ρυθμίσεων για το τέμενος Αλ Ακσά, το οποίο περιήλθε υπό ισραηλινή κατοχή το 1967 κατά τον πόλεμο των έξι ημερών.

Οι εβραϊκοί και οι μουσουλμανικοί εορτασμοί συμπίπτουν, προκαλώντας την κινητοποίηση της τοπικής αστυνομίας για την αποτροπή επεισοδίων. Το Γιομ Κιπούρ ξεκινάει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει ώς το απόγευμα της Παρασκευής. Χιλιάδες Εβραίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Δυτικό Τείχος, που ήταν τμήμα του αρχαίου τείχους του Ορους του Ναού και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το τέμενος Αλ Ακσά στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Η μουσουλμανική εορτή Εϊντ αλ Αντχα εγκαινιάζεται την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Η κίνηση γύρω από την Παλαιά Πόλη έχει περιορισθεί από χθες το βράδυ και η αστυνομία έχει εγκατασταθεί σε σημεία ελέγχου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή