Τα ημίμετρα δεν λύνουν ευρωπαϊκά το πρόβλημα

Τα ημίμετρα δεν λύνουν ευρωπαϊκά το πρόβλημα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί αστυνομικοί στην πόλη Πασάου έμειναν άφωνοι, βλέποντας τη ζωγραφιά που έφτιαξε ένα παιδί στην αίθουσα υποδοχής προσφύγων. Το αγόρι είχε χωρίσει το χαρτί στα δύο. Στο ένα μέρος είχε σκιτσάρει ερείπια, νεκρούς, σκόρπια ανθρώπινα μέλη, ένα κορίτσι με πατερίτσες και μία σημαία της Συρίας. Στο άλλο μισό, έναν φαρδύ δρόμο που οδηγούσε σ’ ένα μεγάλο σπίτι, μια οικογένεια με βαλίτσες στα χέρια και τη λέξη «αστυνομία» με λάθος γερμανικά, μέσα σε μία κόκκινη καρδιά. Η ζωγραφιά κοσμεί τους τοίχους του τμήματος, ενώ οι γερμανικές αρχές αναζητούν τρόπους να υποδεχθούν όλο και λιγότερους πρόσφυγες.

Η απόφαση της άτυπης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες στην περιφέρεια της Μεσογείου, προκειμένου να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές, συνοδεύθηκε από δεσμεύσεις για χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προς το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ. Εγινε δε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, της οποίας ο πρόεδρος θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 5/10.

Το πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες φάνηκε από την ανακοίνωση της UNICEF ότι τα μισά προσφυγόπουλα στον Λίβανο δεν πηγαίνουν καν σχολείο – και αυτό είναι βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, καθώς τότε δεν πήγαιναν σχολείο τα 3/4. Αν η διεθνής κοινότητα αποφάσιζε να επιδοθεί σ’ ένα πρόγραμμα κατασκευής και στελέχωσης σχολικών μονάδων στις χώρες γύρω από την Ε.Ε. με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, πολλές από τις οικογένειες που έρχονται στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους (ή πολλοί από τους άνδρες που φεύγουν με σκοπό να εγκατασταθούν στην Ευρώπη και να φέρουν μετά τις οικογένειές τους) μπορεί να έβρισκαν πραγματικά ένα κίνητρο να μείνουν πιο κοντά στην περιοχή τους.

Αναχωρούν από τη Φινλανδία

Αν στη φαντασία του προσφυγόπουλου στο Πασάου η Ευρώπη είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες περνούν δύσκολα στον ευρωπαϊκό βορρά. Εκατοντάδες πρόσφυγες φεύγουν καθημερινά οικειοθελώς από τη Φινλανδία, μην μπορώντας να αντέξουν το κρύο, το σκοτάδι και την ερημιά στους δρόμους.

Πολύ πιο δύσκολος είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου από τις ευρωπαϊκές αρχές που προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις νέες υποδομές που απαιτεί η άφιξη των προσφύγων χωρίς να περικόψουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες τους. Τα αιτήματα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων πέφτουν βροχή στο Βερολίνο: Από την Ιταλία και την κυβέρνηση Ρέντσι, από τους δήμους και τις κοινότητες της Γερμανίας, από τα γερμανικά υπουργεία. Επιπλέον η γερμανική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει ή όχι να υπάρχει ανώτατο όριο αφίξεων προσφύγων – κάτι που δεν προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες. Ολη την εβδομάδα, πρόσφυγες εξακολουθούσαν να καταφθάνουν στη Γερμανία μέσω Αυστρίας, καθώς η παράκαμψη των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας δεν οδήγησε και σε φρένο των προσφυγικών ροών. Η Σερβία έστειλε περίπου 50.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία μέσω Κροατίας και η Ουγγαρία με τη σειρά της, παρά τη ρητορική περί κλειστών συνόρων, τους διευκόλυνε να περάσουν στην Αυστρία.

Η ξαφνική «υπερφόρτωση» της Κροατίας οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο με τη Σερβία, το οποίο την Παρασκευή εκτονώθηκε, αφήνοντας την αίσθηση ότι η διαχείριση μεγάλου όγκου προσφύγων απαιτεί περισσότερες δυνάμεις από όσες διαθέτουν ώς τώρα τα ευρωπαϊκά κράτη. Εξάλλου, αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, το μέτρο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το οποίο οδήγησε σε βαθύ διχασμό την Ε.Ε. και επιβλήθηκε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης παρά τη θέλησή τους, θα αποδειχθεί σταγόνα στον ωκεανό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή