ΤΟΚΙΟ. Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας άνθρωποι σχεδόν όλου του κόσμου, καθώς η πανσέληνος συνδυάστηκε για πρώτη φορά μετά δεκαετίες με σεληνιακή έκλειψη, εμφανίζοντας τον δορυφόρο της Γης λουσμένο σε έντονο κόκκινο φως.
Το ουράνιο υπερθέαμα, ορατό σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, δυτική Ασία και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, οφειλόταν σε ευθυγράμμιση του Ηλίου, της Γης και της πανσελήνου για περισσότερο από μία ώρα.
Εικόνες από τη Γαλλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, κατέγραψαν την πρόοδο της σεληνιακής έκλειψης προς την εντυπωσιακή, ερυθρή της κατάληξη. Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε πλατείες και πεζοδρόμια, κρατώντας τα βλέμματά τους καρφωμένα στον ουρανό και προσπαθώντας να απαθανατίσουν την έκλειψη με τις φωτογραφικές τους μηχανές.
Αν και το φαινόμενο δεν ήταν ορατό σε καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας, ερασιτέχνες αστρονόμοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την έκλειψη με τηλεσκόπια στα ΒΑ της χώρας.
Φήμες επερχόμενης Αποκάλυψης προκάλεσε, στο μεταξύ, το σπάνιο φαινόμενο μεταξύ πιστών της αίρεσης των Μορμόνων, εξαιτίας δήλωσης της μορμόνου συγγραφέως Τζούλι Ρόου, που συχνά αναφέρεται στην επερχόμενη καταστροφή του κόσμου.
Οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας αναγκάστηκαν να εκδώσουν εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία «παρότι τα μέλη πρέπει να είναι πνευματικά και σωματικά προετοιμασμένα για τις αβεβαιότητες της ζωής, θα πρέπει να αποφεύγουν να υποκύπτουν στην προσμονή καταστροφικών γεγονότων».
Το «κόκκινο φεγγάρι», που μέχρι στιγμής δεν είχε αποκαλυπτικές συνέπειες, αποκαλύφθηκε σταδιακά στους γήινους παρατηρητές, καθώς η Σελήνη πλησίαζε στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο της, το περίγειο.
Η σπανιότατη ευθυγράμμιση της Γης μεταξύ Σελήνης και Ηλίου εμπόδισε την απευθείας φώτιση του δορυφόρου μας από ηλιακό φως –κάτι που προσδίδει στη Σελήνη το γνωστό της λευκοκίτρινο χρώμα–, επιτρέποντας ωστόσο σε λίγο φως να «δραπετεύσει» γύρω από τον πλανήτη μας. Το φως αυτό, που φιλτραρίστηκε μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα, έδωσε στη Σελήνη το απόκοσμο ερυθρό χρώμα της.
Η τελευταία τέτοια ευθυγράμμιση, γνωστή ως «ματωμένη σούπερ Σελήνη», είχε καταγραφεί το 1982, με την επόμενη να είναι «προγραμματισμένη» για το 2033.
Το φαινόμενο έχει, όμως, και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς η συνήθης ραγδαία μεταβολή θερμοκρασίας στη σεληνιακή επιφάνεια (από +121 σε -115 βαθμούς Κελσίου) έγινε πολύ ταχύτερα από ό,τι συνήθως, επιτρέποντας την πραγματοποίηση λεπτομερούς παρατήρησης της επιφάνειας.