Εκτός ελέγχου η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία

Εκτός ελέγχου η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σφοδρές αντιδράσεις προξένησε η πρόταση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για εξέταση-εξπρές των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα και άμεση αποπομπή όσων δεν πληρούν τα κριτήρια. Με τα σημερινά δεδομένα, οι προτάσεις του Ντε Μεζιέρ είναι εκτός πραγματικότητας, αφού, όπως αποκαλύπτεται, οι αρχές στα γερμανικά σύνορα συχνά δεν καταφέρνουν καν να καταγράψουν όλους τους εισερχόμενους, πόσο μάλλον να εξετάζουν επιτόπου αιτήσεις ασύλου.

Οπως αποκάλυψε χθες το περιοδικό Spiegel, με βάση έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών, η γερμανική αστυνομία ανακοινώνει ως νέες αφίξεις μόνο όσους πρόσφυγες καταγράφει, αλλά αυτοί είναι μόνο ένα μέρος, ενδεχομένως και το ένα τρίτο, όσων πραγματικά φθάνουν στη χώρα. «Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες ότι "λόγω έλλειψης χρόνου και νομικών κωλυμάτων", μόλις ένας στους τρεις νεοαφιχθέντες καταγράφεται όπως προβλέπεται, δηλαδή με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέτρηση ύψους και φωτογράφιση. Οι υπόλοιποι λίγο πολύ στέλνονται με συνοπτικές διαδικασίες στις υπηρεσίες υποδοχής», γράφει το περιοδικό.

«Δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε στο περιοδικό αξιωματούχος. «Αλλά ο έλεγχος έχει χαθεί προ πολλού». Ισως έτσι εξηγούνται οι αποκλίσεις στους αριθμούς νεοεισερχομένων που παρατηρούνται στις επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Spiegel, τις πρώτες τέσσερις ημέρες της περασμένης εβδομάδας η αστυνομία της Βαυαρίας ενημέρωσε τα κεντρικά στο Πότσνταμ ότι εισήλθαν 32.000 άτομα, αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις για το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν 10.000 αφίξεις.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των βαυαρικών αρχών, στη Βαυαρία εισήλθαν τον Σεπτέμβριο 270.000 ώς 280.000 άτομα. Εν συγκρίσει αναφέρεται ότι ολόκληρο το 2014 οι αφίξεις στη Γερμανία ήταν περίπου 200.000.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ντε Μεζιέρ προτείνει να ισχύσουν στα χερσαία σύνορα συνθήκες… αεροδρομίων. «Στα αεροδρόμια μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον, να ελέγξουμε αν η αίτηση ασύλου είναι προφανώς αστήρικτη και να τον στείλουμε πίσω», είπε ο Ντε Μεζιέρ στο κρατικό ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB.

Οι οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων υποστήριξαν ότι η πρόταση του υπουργού ισοδυναμεί με «ντε φάκτο επαναπροωθήσεις», ενώ προϋποθέτει ανέγερση «μεγάλων στρατοπέδων στις νεκρές ζώνες των συνόρων». «Ο υπουργός πρέπει να επικεντρωθεί στο να επιταχύνει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και να εφαρμόσει τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης», ανακοίνωσε το συγκυβερνών SPD.

Εν τω μεταξύ στα ιταλογαλλικά σύνορα, έξω από το χωριό Βεντιμίλια, οι αρχές διέλυσαν χθες καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών που επί μήνες περίμεναν την ευκαιρία να περάσουν στη Γαλλία. Στην Ιταλία οι αφίξεις φέτος εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεγαλύτερες ροές έχουν μετατοπιστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η Ε.Ε. «πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία και να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Γι’ αυτόν τον λόγο θα συνομιλήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT