Διαγραφή Μορανό από τους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς

Διαγραφή Μορανό από τους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Από τις λίστες του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, για τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, αποπέμφθηκε χθες η πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, Ναντίν Μορανό, ύστερα από δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία είναι χώρα της «λευκής φυλής» και πρέπει να παραμείνει τέτοια.

Υστερα από τέσσερις ημέρες σιγής γύρω από τις ρατσιστικές δηλώσεις της κ. Μορανό, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες ότι τα λόγια της ευρωβουλευτή έβλαψαν σοβαρά τους Ρεπουμπλικανούς και δεν μπορεί να μην έχουν συνέπειες.

Η Ναντίν Μορανό είχε δηλώσει το Σάββατο, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: «Η Γαλλία είναι μια ιουδαιο-χριστιανική χώρα της λευκής φυλής η οποία προσελκύει ξένους. Θέλω η Γαλλία να παραμείνει γαλλική. Δεν θέλω η Γαλλία να γίνει μουσουλμανική».

Η 51χρονη ευρωβουλευτής, που υπήρξε μία από τις πλέον πιστές υποστηρίκτριες του Νικολά Σαρκοζί καθ’ όλη την πολιτική του σταδιοδρομία, επέμεινε ότι δεν είπε τίποτα κακό. Παρότι ο Σαρκοζί, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, είχε διαφωνήσει με τις δηλώσεις της πρώην υπουργού, είχε αποφασίσει να μην την τιμωρήσει για αυτές. Ο σάλος που ξέσπασε, όμως, οδήγησε τα στελέχη του κόμματος στην ανατολική Γαλλία –όπου είχε θέσει υποψηφιότητα η Μορανό για τις περιφερειακές εκλογές– να απαιτήσουν την απομάκρυνσή της.

«Τα σχόλια της κ. Μορανό δεν αντιστοιχούν στις αξίες που στηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί. Οσοι προσπαθούν να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, πλήττοντας την αξιοπιστία του κόμματος, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες», ανέφερε χθες ο Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

Η Ναντίν Μορανό αποτελεί από την εποχή της υπουργικής της θητείας έναν από τους αγαπημένους στόχους της αντιπολίτευσης και του δημοσιογραφικού κόσμου, χάρη στις γκάφες και τις συχνά ρατσιστικές δηλώσεις της.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης του 2009, η κ. Μορανό είχε πει σχετικά με τους νέους μουσουλμάνους, Γάλλους υπηκόους: «Δεν θέλω να μιλάνε αραβικά, δεν θέλω να μιλάνε με μάγκικες εκφράσεις και δεν θέλω να φοράνει ανάποδα τα καπελάκια του μπέιζμπολ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή