Ενταση εν μέσω πένθους για Ιράν και Σαουδική Αραβία

Ενταση εν μέσω πένθους για Ιράν και Σαουδική Αραβία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιράν και Σαουδική Αραβία προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση που προκάλεσε μεταξύ των δύο χωρών το πολύνεκρο ατύχημα της 24ης Σεπτεμβρίου κατά το παραδοσιακό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, ενώ η Τεχεράνη ανέβασε χθες σε 464 τον αριθμό των Ιρανών προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στο θλιβερό περιστατικό, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αρχικό απολογισμό των θυμάτων.

Οπως ανακοίνωσε ο Αλί Μαρασί, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου (αντίστοιχης του Ερυθρού Σταυρού στις μουσουλμανικές χώρες), οι εξονυχιστικές έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων απέβησαν άκαρπες, καθώς «δεν βρέθηκε ούτε ένας Ιρανός τραυματίας σε κάποιο νοσοκομείο». Ο αρχικός απολογισμός της Τεχεράνης έκανε λόγο για 239 νεκρούς και περί τους 200 αγνοουμένους.

Το Ιράν πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος για το πολύνεκρο συμβάν που έλαβε χώρα στη Μίνα της Σαουδικής Αραβίας, λίγο έξω από τη Μέκκα, όταν δύο κύματα προσκυνητών διασταυρώθηκαν και ποδοπατήθηκαν σε χαοτικές συνθήκες. Ακολουθεί η Αίγυπτος με 75 νεκρούς και 94 αγνοουμένους. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας μίλησαν για 769 νεκρούς και 934 τραυματίες, χωρίς να δώσουν ακριβή στοιχεία για την εθνικότητα των θυμάτων. Τόσο το Ιράν όσο και άλλες χώρες που θρηνούν νεκρούς προσκυνητές εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός τους υπερβαίνει τους 1.000.

Την Τετάρτη, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι απέτυχαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους» και προειδοποίησε ότι η αντίδραση του Ιράν θα είναι «σκληρή και σφοδρή» εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη μεταφορά των σορών των Ιρανών προσκυνητών στην πατρίδα τους. Ρίχνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν χθες «να επιταχύνουν τη διαδικασία του επαναπατρισμού των νεκρών», όπως ανακοινώθηκε επισήμως μετά τη συνάντησή τους στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η συνάντηση ήταν θετική και ο Σαουδάραβας υπουργός μάς μετέφερε τα συλληπητήρια του βασιλιά της χώρας προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Υγείας, Χασάν Χασεμί.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «να ενισχύσουν επειγόντως την ετοιμότητά τους ώστε να μη διανοηθεί ο εχθρός να μας επιτεθεί», χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητα του πιθανού «εχθρού». Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία διανύουν περίοδο έντασης, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στις εμφύλιες συγκρούσεις που συγκλονίζουν τη Συρία και την Υεμένη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίων Ροκνεντίν Τζαβαντί κάλεσε τους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν έντονα στον ενεργειακό τομέα της χώρας του, εν όψει της άρσης των κυρώσεων που προβλέπεται μετά τη συμφωνία με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή