Αναποφάσιστοι οδεύουν προς τις κάλπες οι Πορτογάλοι

Αναποφάσιστοι οδεύουν προς τις κάλπες οι Πορτογάλοι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσέρχονται στις κάλπες, μεθαύριο Κυριακή, οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι, χωρίς ακόμα να έχουν κατασταλάξει αν θέλουν να ψηφίσουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό που καθοδήγησε τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ή τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι υπόσχονται ότι θα πουν οριστικό «όχι» στη λιτότητα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο και ο συνασπισμός του οποίου ηγείται (στον οποίο συμμετέχουν το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να προηγείται παρά τη σκληρή οικονομική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

Ο συνασπισμός «Πορτογαλία Μπροστά», που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, συγκεντρώνει μεταξύ 25,5 – 40,3% των ψήφων έναντι του 31,8 με 36% του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Αντόνιο Κόστα, πρώην δημάρχου της Λισσαβώνας. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος και έτσι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης παραμένει αβέβαιο, ενώ κανένας κομματικός σχηματισμός δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι πολιτικοί αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο κομβικής σημασίας, καθώς προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομική της ανάκαμψη. Η Πορτογαλία βγήκε από το δικό της μνημόνιο τον Μάιο του 2014, αφού η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρή λιτότητα και πρωτοφανείς αυξήσεις της φορολογίας. Το ποσοστό ανεργίας, που στις αρχές του 2013 άγγιζε το 17,5%, σήμερα προσεγγίζει το 12%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη θα ευνοήσει τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο φαίνεται ότι παραμένει «μόνο στα χαρτιά», αφού ο πολίτης δεν μπορεί να τη νιώσει. Μία όχι τόσο ρόδινη πραγματικότητα μαρτυρούν τα στοιχεία: Ο ένας στους πέντε Πορτογάλους εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες ευρώ, ενώ στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν εμφανίστηκε κάποιο κόμμα διαμαρτυρίας αρκετά ισχυρό ώστε να απειλήσει τα παραδοσιακά κόμματα, όπως συνέβη στην Ελλάδα και την Ισπανία. «Η ελληνική κρίση», αναφέρει ο οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Πάσος Παλμέιρα, «την οποία οι Πορτογάλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, μπορεί να βοηθήσει τον κεντροδεξιό συνασπισμό».

Τέλος, μεγάλο αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής, που ίσως ξεπεράσει το ποσοστό ρεκόρ (41,9%) της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή