ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Νεκρός σε επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων ο «βαρόνος» της κοκαΐνης Βίκτορ Ραμόν Ναβάρο

kolomvia-nekros-se-epidromi-ton-enoplon-dynameon-o-varonos-tis-koka-nis-viktor-ramon-navaro-2104308

Ενας από τους πιο καταζητουμενους βαρόνους των ναρκωτικών στην Κολομβία σκοτώθηκε σήμερα, σε αεροπορική επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων στη ζούγκλα κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο θάνατος του Βίκτορ Ραμόν Ναβάρο ή "Μεγκατέο", θεωρείται ισχυρό πλήγμα για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο Ναβάρο είχε επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Οι πληροφορίες της Πολεμικής Αεροπορίας επιβεβαιώνουν ότι ο Μεγκατέο σκοτώθηκε. Ισχυρό πλήγμα, συγχαρητήρια. Οι εγκληματίες είτε αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη είτε καταλήγουν στον τάφο" έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο 39χρονος Ναβάρο εμφανιζόταν ως ηγέτης μιας παραφυάδας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ενός αριστερού αντάρτικου κινήματος που κατέθεσε τα όπλα και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης τη δεκαετία του 1990. Όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το "κίνημά" του ήταν απλώς μια βιτρίνα για την πανίσχυρη οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών που είχε δημιουργήσει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε περιλάβει τον Ναβάρο στον κατάλογο των "πλέον καταζητούμενων". Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Ναβάρο είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις όπου καλλιεργούσε κόκα καθώς και εργαστήρια που παρασκεύαζαν την κοκαΐνη την οποία κατόπιν έστελνε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Κολομβία είναι μια από τις κυριότερες παραγωγούς κοκαΐνης σε όλον τον κόσμο αφού υπολογίζεται ότι παράγει περίπου 400 τόνους κάθε χρόνο.