Τρεις όροι Γαλλίας για συνεργασία με Ρωσία

Τρεις όροι Γαλλίας για συνεργασία με Ρωσία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με ηγέτες ισχυρών δυτικών κρατών, στο Παρίσι. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα χθες το μεσημέρι προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση κορυφής για το ουκρανικό πρόβλημα, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία έριξαν τη σκιά τους στις διαβουλεύσεις των Παρισίων.

Τα χαμόγελα του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Φρανσουά Ολάντ ήταν παγωμένα απέναντι στα φλας των φωτογράφων έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Γάλλος οικοδεσπότης υποδέχθηκε τον υψηλό προσκεκλημένο του. Γαλλία και Ρωσία, δύο χώρες που βομβαρδίζουν εκ παραλλήλου, αλλά με διαφορετικούς στόχους, τη Συρία, συμπίπτουν στην ανάγκη αντιμετώπισης του κοινού εχθρού, των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά υποστηρίζουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις αναφορικά με το μέλλον του Μπασάρ Ασαντ. Η Ρωσία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχο του Σύρου προέδρου, ενώ η Γαλλία έχει την πιο αδιάλλακτα επιθετική γραμμή απέναντί του απ’ όλες τις δυτικές χώρες, ξεπερνώντας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες με αποκλειστικό θέμα το Συριακό προτού αρχίσει η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία. Η συνάντησή τους κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, κάλυψε σε βάθος τις εξελίξεις στη Συρία. Οπως αποκάλυψε συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών για την επίλυση του προβλήματος: να περιοριστεί η Ρωσία σε πλήγματα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» αφήνοντας στην άκρη άλλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων και να διευκολύνει την πολιτική επίλυση της κρίσης με τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Ο ίδιος εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων δήλωσε ότι Ολάντ και Πούτιν «προσπάθησαν να πετύχουν μια προσέγγιση στο ζήτημα της μεταβατικής περιόδου», παραπέμποντας με αυτό τον αόριστο τρόπο στην τύχη του Μπασάρ Ασαντ.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επέμεινε, με δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. «Πέρα από την ηθική διάσταση του ζητήματος», δήλωσε ο Φαμπιούς, «η αποχώρηση του Ασαντ είναι αναγκαία και από τη σκοπιά της αποτελεσματικότητας της όποιας λύσης. Το χάος και η απελπισία που προκάλεσε ο Ασαντ αποτελούν, στην πραγματικότητα, τα πιο ισχυρά χαρτιά του “Ισλαμικού Κράτους”».

Αναφορικά με την Ουκρανία, η ίδια εφημερίδα εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ανταλλάξιμο «χαρτί» του Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να πετύχει τον τερματισμό της διπλωματικής του απομόνωσης από τη Δύση και τις κυρώσεις που πλήττουν τη ρωσική οικονομία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μείζονα ρόλο στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύει η Le Monde την τήρηση της ανακωχής από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας τον τελευταίο μήνα και τα μηνύματα διαλλακτικότητας που εκπέμπονται από τη Μόσχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή