Γκάμπριελ: «Πλησιάζουμε στα όριά μας»

Γκάμπριελ: «Πλησιάζουμε στα όριά μας»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες ότι η χώρα πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της, λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων. Παράλληλα ο Γκάμπριελ υπερασπίστηκε την καγκελάριο Μέρκελ απέναντι στις κατηγορίες ότι φέρει ευθύνη για το ρεύμα των προσφύγων, ενώ η εφημερίδα Bild πρότεινε να τιμηθεί η Αγκελα Μέρκελ με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.

Οι θέσεις που εξέφρασε ο Γκάμπριελ στην ιστοσελίδα του Spiegel προξένησαν ενδιαφέρον γιατί ο αντικαγκελάριος είναι ο κατ’ εξοχήν υποστηρικτής της πολιτικής των ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες. «Το δικαίωμα στο άσυλο είναι προφανές ότι δεν έχει ανώτατα όρια, αλλά στην επιβάρυνση των πόλεων και των δήμων υπάρχουν αντικειμενικά όρια», είπε ο Γκάμπριελ. «Στη Γερμανία πλησιάζουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα όρια των δυνατοτήτων μας», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι η στέγαση των προσφύγων «είναι το μικρότερο από τα προβλήματα», αφού οι νεοαφιχθέντες χρειάζονται μια προοπτική για τη ζωή τους, πρέπει να μάθουν τη γλώσσα και να μετάσχουν στην κοινωνία.

Ο Γκάμπριελ αναγνώρισε ότι στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας πολλοί ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από τους πρόσφυγες στην εξεύρεση στέγης και εργασίας και κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να εγκαταλείψουν ιδέες όπως αυτή της αμοιβής εργαζομένων προσφύγων με μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο. «Ενα πράγμα είναι πολύ σημαντικό», προσέθεσε ο Γκάμπριελ: «Ο καθένας που εκφράζει ανησυχίες δεν μπορεί να θεωρείται ξενόφοβος ή ακροδεξιός. Γιατί αλλιώς, ο κόσμος θα στραφεί μακριά από το δημοκρατικό τόξο και θα αρχίσει να ακούει άλλους. Και αυτοί είναι όντως ξενόφοβοι και ακροδεξιοί».

Ρατσιστικό μίσος

Χθες, η εισαγγελία της Δρέσδης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του συνιδρυτή της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida, Λουτς Μπάχμαν, για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, ύστερα από σχόλια στα οποία ο Μπάχμαν αποκαλούσε τους πρόσφυγες «ζώα» και «βρωμοτσούρμο». Στη συνέντευξη στο Spiegel, o Γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε ότι κάποιοι πολίτες τον ρωτούν γιατί το κράτος κάνει «τα πάντα για τους πρόσφυγες και τίποτα για αυτούς». «Για να απαντήσουμε σε τέτοιες προκαταλήψεις, χρειαζόμαστε, παραδείγματος χάριν, χαμηλά ενοίκια για όλους, όχι μόνο για τους πρόσφυγες. Επίσης υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι φιλελεύθερες αξίες της κοινωνίας μας, τα δικαιώματα των γυναικών, ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους. Για όλα αυτά πρέπει να μιλήσουμε». Προκειμένου να αυξηθεί η αλληλοκατανόηση, η γερμανική κυβέρνηση μετέφρασε τα 20 πρώτα άρθρα του Συντάγματος στα αραβικά, ενώ η τηλεόραση ntv ξεκίνησε εκπομπή με οικοδεσπότη Γερμανό που γνωρίζει άπταιστα αραβικά και εισάγει τους πρόσφυγες στη γερμανική πραγματικότητα.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap καταγράφει αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό των Γερμανών που δηλώνουν ανήσυχοι για την έλευση πολλών προσφύγων, το οποίο τώρα φθάνει το 51%. Αντίστοιχα, η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ βρίσκεται στο 54%, εννέα μονάδες χαμηλότερα από ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ του Βαυαρού πρωθυπουργού Ζεεχόφερ έχει ανεβεί 13 μονάδες και βρίσκεται στο 39%.

Από το ρεύμα των προσφύγων έχουν επηρεαστεί και οι διμερείς σχέσεις στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατο κρούσμα τα δηλητηριώδη σχόλια που αντάλλαξαν οι κυβερνήσεις Κροατίας και Ουγγαρίας. «Δεν σας μιλάει ο πρωθυπουργός της Κροατίας αλλά ο απεσταλμένος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έχει στόχο να επιτεθεί στην Ουγγαρία», είπε ο Ορμπαν για τον Κροάτη ομόλογό του, Μιλάνοβιτς. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει δημοσίως «άθλιους» τους χειρισμούς της Κροατίας, που μεταφέρει πρόσφυγες με πούλμαν ώς τα ουγγρικά σύνορα, ενώ ο Μιλάνοβις έχει αποκαλέσει τον φράχτη που κατασκεύασε η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία «όνειδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή