ΚΟΣΜΟΣ

Ο ISIS ανατίναξε την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα

Ο ISIS ανατίναξε την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα

Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Παλμύρας, την Αψίδα του Θριάμβου, ανατίναξαν οι τζιχαντιστές του ISIS, προσθέτοντας άλλη μία καταστροφή ιστορικού μνημείου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης στο ενεργητικό τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας, η Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα "κοσμήματα" της εξαιρετικής συλλογής ερειπίων που βρίσκεται μέσα σε μια όαση,, ανατινάχτηκε την Κυριακή.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα καταδίκασε σήμερα την καταστροφή της Αψίδας του Θριάμβου της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αψίδα, ηλικίας 2.000 ετών, ήταν το σύμβολο αυτής της αρχαίας πόλης της ρωμαϊκής εποχής που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

"Αυτή η νέα καταστροφή δείχνει μέχρι ποιου σημείου τρομοκρατούνται οι εξτρεμιστές από την ιστορία και τον πολιτισμό (…) και το εμφανίζουν έτσι όπως είναι οι ίδιοι: μια ξεκάθαρη έκφραση μίσους και άγνοιας" τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωσή της.

"Δεν θα υπάρξει ασυλία για τους εγκληματίες πολέμου" και θα γίνουν τα πάντα "ώστε οι δράστες τέτοιων καταστροφών να δικαστούν και να τιμωρηθούν, σε στενή συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο", διαβεβαίωσε.

"Παρά την εγκληματική μανία τους, οι εξτρεμιστές δεν θα καταφέρουν ποτέ να σβήσουν την ιστορία, ούτε να εξαλείψουν από τη μνήμη αυτόν τον (αρχαιολογικό) χώρο που ενσαρκώνει την ενότητα και την ταυτότητα του συριακού λαού", συνέχισε η Μπόκοβα.

Το ΙΚ ανατίναξε με εκρηκτικά την Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) και βρισκόταν στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Αφότου κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο, λόγω της αποχώρησης του συριακού στρατού από την περιοχή, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει δύο ναούς –μεταξύ αυτών και εκείνον του θεού Βήλου– και τους τρεις ωραιότερους ταφικούς πύργους της Παλμύρας.

"Η Παλμύρα ενσαρκώνει όλα αυτά που φοβούνται οι εξτρεμιστές: την πολιτισμική ποικιλία, τον διάλογο των πολιτισμών, τη συνάντηση των λαών κάθε προέλευσης σ' αυτήν την πόλη, το πέρασμα των καραβανιών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας", κατέληξε η Μπόκοβα επαναλαμβάνοντας ότι η UNESCO είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για να προστατεύσει ό,τι μπορεί να σωθεί και να εμποδίσει το παράνομο εμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών.

"Είναι σαν να έχει πέσει κατάρα στην Παλμύρα και πλέον περιμένω μόνο σοκαριστικές ειδήσεις", δήλωσε ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ. "Αν παραμείνει στα χέρια του ISIS, η Παλμύρα είναι καταδικασμένη…"

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πού κατέλαβαν τον Μάϊο την περιοχή της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ανατινάξει ναούς και άλλα ιστορικά κτίρια, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για "ιερόσυλα έργα".

"Πρόκειται περί καταστροφής χωρίς καμία λογική, πράξεις εκδίκησης που δεν έχουν καμία ιδεολογική βάση, διότι τώρα πια καταστρέφουν κτίρια που δεν έχουν θρησκευτική σημασία…" τόνισε ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ.

Τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό του Μπάαλ στην Παλμύρα και στο τέλος Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκαν οι καταστροφές μερικών από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους της περιοχής.