Ανησυχητικά κρούσματα βίας στη Δυτική Οχθη

Ανησυχητικά κρούσματα βίας στη Δυτική Οχθη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Δύο νέοι Παλαιστίνιοι, ο ένας μόλις 13 ετών, σκοτώθηκαν χθες από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, ενισχύοντας τους φόβους για νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ύστερα από τα κρούσματα βίας του Σαββατοκύριακου, που οδήγησαν στον θάνατο δύο Ισραηλινών και στον τραυματισμό εκατοντάδων Παλαιστινίων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύθηκε στη διεξαγωγή «πολέμου μέχρι θανάτου κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Ο 13χρονος Αμπντελ Ραχμάν Σαντί σκοτώθηκε, αφού δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με ιατρούς του νοσοκομείου Μπέιτ Τζάλα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες του άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι το περιστατικό ερευνάται.

Νωρίτερα χθες, 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό στην πόλη Τουλκάρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Στην Τουλκάρεμ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπό την αιγίδα της Χαμάς, πέταξαν βόμβες μολότοφ, πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων και λιθοβόλησαν τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Το Σάββατο, ο 19χρονος Παλαιστίνιος Μουχανάντ Χαλαμπί επιτέθηκε με μαχαίρι σε οικογένεια Ισραηλινών που περπατούσαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας τον πατέρα, τραυματίζοντας σοβαρά τη μητέρα και ελαφρότερα το δύο ετών παιδί τους. Ο Χαλαμπί μαχαίρωσε λίγο αργότερα μέχρι θανάτου άλλον ένα Ισραηλινό, προτού εμφανίσει όπλο και ανοίξει πυρ εναντίον ομάδας τουριστών. Ο Χαλαμπί έπεσε εντέλει νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών αστυνομικών.

Την Πέμπτη, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν ζευγάρι Ισραηλινών εποίκων μπροστά στα τέσσερα παιδιά τους, καθώς αυτοί οδηγούσαν κοντά στη Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη.

Μέτρα ασφαλείας

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας υιοθέτησε, στο μεταξύ, την Κυριακή η ισραηλινή κυβέρνηση, απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να εισέρχονται στην Παλιά Πόλη για δύο ημέρες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εβραϊκή γιορτή Σουκότ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας σε αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ, με τον Παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό να αναφέρει ότι περισσότεροι από 450 από αυτούς μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.

Πίσω από το πρόσφατο κύμα βίας κρύβεται η σοβούσα αντιπαράθεση γύρω από τη νομή του Ορους του Ναού, που φιλοξενεί το μουσουλμανικό λατρευτικό συγκρότημα του Αλ Ακτσά, αλλά και τα θεμέλια του Ναού του Σολομώντα. A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή