Ακντογκάν: «Οχι» σε μονομερή εκεχειρία από ΡΚΚ

Ακντογκάν: «Οχι» σε μονομερή εκεχειρία από ΡΚΚ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την προοπτική ανακήρυξης μονομερούς εκεχειρίας από μέρους των ανταρτών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος ΡΚΚ απέρριψε χθες ως «κίνηση τακτικής», εν όψει των εκλογών στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, καλώντας τους μαχητές του ΡΚΚ να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν από το τουρκικό έδαφος.

Ανώτατο στέλεχος του ΡΚΚ άφησε να εννοηθεί σε άρθρο του αυτή την εβδομάδα σε τουρκική εφημερίδα, ότι η οργάνωση θα μπορούσε να κηρύξει εκεχειρία, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Ο Ακντογκάν, όμως, που είναι αρμόδιος για τα κουρδικά θέματα, απέρριψε την προοπτική αυτή ως προεκλογικό τέχνασμα. «Εχουμε δει πολλές φορές την τρομοκρατική οργάνωση να καταφεύγει σε τέτοιες τακτικές, όταν αισθάνεται ότι απειλείται, όταν ετοιμάζεται να αποσυρθεί στα χειμερινά της καταφύγια ή όταν επιδιώκει να ωφελήσει την πολιτική της παραφυάδα. Οι μεθοδεύσεις αυτές μας έχουν κουράσει. Καίτε και καταστρέφετε τα πάντα, καταπιέζετε και σκοτώνετε ανθρώπους, εξαπολύετε πόλεμο κατά του κράτους και μετά δηλώνετε ότι δεν επιθυμείτε να επηρεάσετε αρνητικά την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας», είπε ο κ. Ακντογκάν.

Σε χθεσινές του δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, ο βουλευτής του HDP και βετεράνος σοσιαλιστής ακτιβιστής Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, είπε ότι μία εκεχειρία θα εμπόδιζε το κυβερνών κόμμα AKP να εκμεταλλευθεί την παρούσα κατάσταση, για να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις κουρδικές περιοχές της χώρας.

Η Αγκυρα έχει ήδη κηρύξει ορισμένες ζώνες στα ΝΑ της χώρας «στρατιωτικές», επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο, με αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, αν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Αγκυρας να εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση εκλογικών τμημάτων σε «ασφαλείς» περιοχές, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση χιλιάδων Κούρδων στις κάλπες, απορρίφθηκε από το εκλογικό δικαστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή