Βρέθηκαν κομμάτια πλοίου ηλικίας 600 ετών

Βρέθηκαν κομμάτια πλοίου ηλικίας 600 ετών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα υπολείμματα ξύλινου σκάφους, που θεωρείται ότι ανήκε στον στόλο του Ερρίκου Ε΄, εντοπίσθηκαν σε ποταμό της Νότιας Αγγλίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Heritage England.

Ειδικοί του ινστιτούτου εκτιμούν ότι το ναυάγιο, που βρέθηκε στον αμμώδη βυθό του ποταμού Χαμπλ, κοντά στο Σαουθάμπτον, ανήκει στο πλοίο «Χόλιγκοστ» (Αγιο Πνεύμα). Το πολεμικό πλοίο έπαιξε καίριο ρόλο στις ναυτικές εκστρατείες του Ερρίκου, δίνοντας το καθοριστικό πλεονέκτημα σε δύο ναυμαχίες που οδήγησαν στην κατάκτηση της Γαλλίας στις αρχές του 15ου αιώνα από τους Αγγλους.

«Η αρχαιολογική έρευνα και εύρεση ενός πλοίου από την περίοδο αυτή είναι κάτι το συναρπαστικό», λέει ο Ντάνκαν Ουίλσον, επικεφαλής του Ινστιτούτου Heritage England.

«Δημιουργεί την προοπτική μοναδικών αποκαλύψεων μέσα στους ερχόμενους μήνες ή ακόμη και χρόνια», συνεχίζει ο κ. Ουίλσον. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την 600ή επέτειο από τη μάχη του Αζανκούρ. Στις 25 Οκτωβρίου 1415 ο Ερρίκος οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια μεγάλη νικηφόρο ναυμαχία για την αγγλική ιστορία στον 100ετή Πόλεμο, κοντά στο Αζανκούρ της Βόρειας Γαλλίας, μια μάχη που περιέγραψε ο Σαίξπηρ στον «Ερρίκο Ε΄». Το πλοίο, ηλικίας 600 ετών, εντοπίστηκε δίπλα στο σύμβολο του βασιλείου, το Grace Dieu, το οποίο είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1930 από τον ιστορικό Ιαν Φρίελ μετά την εξέταση αεροφωτογραφιών. «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα απομεινάρια του πλοίου να έχουν διασωθεί στον ποταμό Χαμπλ», εξήγησε στο ραδιόφωνο του BBC. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ινστιτούτο θα διενεργήσει μια έρευνα με ακτίνες και δείγματα ξύλου για να επαληθεύσει αν επρόκειτο όντως για το «Χόλιγκοστ». Το σκάφος ενετάχθη στον βασιλικό στόλο στις 17 Νοεμβρίου 1415 και υπέστη σοβαρές ζημιές στη ναυμαχία του Αρφλέρ το 1416. Ανακατασκευάστηκε με τη βοήθεια ενός κατασχεθέντος ισπανικού πλοίου, του «Σάντα Κλάρα», και ονομάστηκε «Χόλιγκοστ» απηχώντας την προσωπική αφοσίωση του Ερρίκου Ε΄ στην Αγία Τριάδα. Υστερα από 11 χρόνια χρήσης, παροπλίστηκε εσκεμμένα επειδή παρουσίασε αρκετές διαρροές.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο ίδιος ο Ερρίκος επέβαινε στο πλοίο, που ήταν ένα από τα τέσσερα μεγάλα πλοία του στόλου του. Το συμπέρασμα προκύπτει επειδή ο Φρίελ βρήκε αρχεία από τα οποία φαίνεται πως είχε προστεθεί μια βασιλική καμπίνα στο «Χόλιγκοστ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή