Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τις επιθέσεις σε Συρία

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τις επιθέσεις σε Συρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσες συνομιλίες επρόκειτο να έχουν χθες το βράδυ αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ύστερα από την αποκάλυψη ότι μαχητικά αεροπλάνα των δύο χωρών βρέθηκαν σε απόσταση λίγων μιλίων, επί συριακού εναέριου χώρου. Το επεισόδιο αυτό ενίσχυσε τους φόβους για το ενδεχόμενο ενός μοιραίου ατυχήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ λάθους σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας, κάτι που έσπευσε να υπογραμμίσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή ώστε να μην εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με τρόπο που θα μπορούσε προοπτικά να οδηγήσει σε σύρραξη» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του στρατηγού Στιβ Γουόρεν, εκπροσώπου Τύπου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ότι δύο αμερικανικά και δύο ρωσικά αεροπλάνα μπήκαν ταυτόχρονα στο ίδιο πεδίο μάχης, στον συριακό εναέριο χώρο, το περασμένο Σάββατο. Οι πιλότοι των αεροσκαφών απέκτησαν οπτική επαφή, καθώς έφτασαν να απέχουν μόλις 10 έως 20 μίλια. Παρότι η απολύτως επαγγελματική συμπεριφορά των τεσσάρων πιλότων απέτρεψε οποιαδήποτε επικίνδυνη περιπλοκή, το επεισόδιο ανάγκασε τους επιτελείς των δύο χωρών να σπεύσουν σε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες το βράδυ, προς αποφυγήν ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

«Οι συνομιλίες μας είναι πολύ επαγγελματικές, εποικοδομητικές και περιμένω ότι θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε συμφωνία» δήλωσε εν όψει της τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ. Εσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι η κυβέρνησή του «δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να συνδεθεί με την ευρύτερη, ρωσική προσέγγιση για το συριακό πρόβλημα, γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτικά εσφαλμένη και στρατηγικά μυωπική οπτική».

Την απογοήτευσή του για την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς η Ουάσιγκτον απέρριψε πρόταση της Μόσχας για μετάβαση υψηλού επιπέδου ρωσικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική πρωτεύουσα, με στόχο τη συνολική επισκόπηση των συριακών εξελίξεων. «Σήμερα μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να στείλουν αντιπροσωπεία στη Μόσχα και να υποδεχθούν δική μας στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί εταίροι μας ενδιαφέρονται μόνο για βήματα προς αποφυγήν ατυχημάτων στον συριακό εναέριο χώρο» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ. Παρόλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη «κοινού μετώπου (με την Αμερική) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», παραλληλίζοντας μάλιστα αυτό το μέτωπο με την αντιχιτλερική συμμαχία ΗΠΑ – ΕΣΣΔ – Βρετανίας, στον Β΄ Παγκόσμιο. «Με δεδομένο το μέγεθος της απειλής, αξίζει τον κόπο να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία της αντιχιτλερικής συμμαχίας» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία του ιρανικού κοινοβουλίου επισκεπτόταν τη Δαμασκό, ενώ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν, επιθεωρούσε δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Ασαντ, σε δυτική περιοχή της χώρας. Την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του Ιράν στο συριακό εμφύλιο υπογραμμίζει και ο θάνατος δύο ανώτερων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης σε μάχες με το Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή