Δίχως τέλος οι επικρίσεις κατά της Μέρκελ

Δίχως τέλος οι επικρίσεις κατά της Μέρκελ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέες επικρίσεις από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζέεχοφερ δέχθηκε η Αγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη βάση του κόμματός της, με τις δηλώσεις της ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο δεν είναι δυνατόν να κλείσει η Γερμανία τα σύνορά της.

«Ακόμη και οι αυτοσχεδιασμοί και τα έκτακτα μέτρα έχουν όρια», είπε ο Ζέεχοφερ. «Οι δήμοι μπορούν άριστα να υπολογίσουν πόσα κλειστά γυμναστήρια τους έχουν απομείνει». Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει στεγαστεί σε κλειστά γυμναστήρια και άλλα δημοτικά κτίρια, ενώ πολλοί κοιμούνται σε αντίσκηνα χωρίς θέρμανση, με θερμοκρασίες που μετά βίας ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς.

«Αν δεν περιορίσουμε τη μετανάστευση, θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη αποτυχία στη Γερμανία και την Ευρώπη», προσέθεσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Βαυαρία από την 1η Σεπτεμβρίου. Χθες το πρωί, η ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε νόμο που επισπεύδει τους επαναπατρισμούς αιτούντων άσυλο από το Κόσοβο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς. Επίσης, ο νόμος επιβάλλει να μη δίδονται τα επιδόματα προς τους αιτούντες άσυλο σε μετρητά αλλά σε είδος.

Στη χθεσινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει προοπτική σύντομης λύσης στην τραγωδία της Συρίας, της χώρας από την οποία προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της θα προσπαθήσει να συμβάλει στην έναρξη πολιτικού διαλόγου για το συριακό, με τις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Στάινμαγιερ στο Κουβέιτ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία και με τη δική της επίσκεψη στην Τουρκία, την Κυριακή.

«Δεν είναι δυνατόν το στενό κομμάτι θάλασσας ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και στα ελληνικά νησιά να κυριαρχείται από διακινητές», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, χειροκροτούμενη. Η Αγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε επίσης ότι τα κέντρα υποδοχής «hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία θα είναι πλήρως λειτουργικά ώς τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αποκάλυψε ότι είναι μέχρι στιγμής δύσκολο να πείσει τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να δέχονται παγίως μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τα hotspots. «Θέλουμε να υπάρξει ένας μόνιμος και δεσμευτικός μηχανισμός μετεγκαταστάσεων», δήλωσε, «γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά προσπαθούμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή