Οι Ρώσοι ενισχύουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν

Οι Ρώσοι ενισχύουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να παρατείνει την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, λόγω των επιτυχιών που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν, ήρθε η σειρά του Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώσει την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Με πρόταση της Ρωσίας, η σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών) αποφάσισε χθες, στην Αστάνα του Καζαχστάν, τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης για την υπεράσπιση των εξωτερικών της συνόρων. Ο εκτελεστικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας Σεργκέι Λεμπέντεφ ανέφερε ότι η κοινή στρατιωτική δύναμη θα εγκατασταθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο Τατζικιστάν, στο οποίο η Ρωσία διατηρεί μεγάλη στρατιωτική βάση.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά κρίσιμη», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής. «Τρομοκράτες διαφόρων ρευμάτων κερδίζουν σε επιρροή και δεν κρύβουν τις βλέψεις τους για περαιτέρω επέκταση», προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία είχε την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, έως το 2005. Ωστόσο οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Μόσχα επικαλείται τον υπαρκτό κίνδυνο των Ταλιμπάν για να δικαιολογήσει την επιστροφή της στην περιοχή, στον ρόλο μεγάλης δύναμης.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καλωσόρισε χθες την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να διατηρήσει δύναμη 9.800 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και τον επόμενο χρόνο, αναιρώντας μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, προς τους συμμάχους των ΗΠΑ και κυρίως προς τον αφγανικό λαό», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή