Νίκη Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών εν μέσω κρίσης

Νίκη Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών εν μέσω κρίσης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, οι Σοσιαλδημοκράτες της Αυστρίας κέρδισαν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη, επικρατώντας του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας. Η προεκλογική μάχη για τη διακυβέρνηση της αυστριακής πρωτεύουσας εν μέσω της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και της άφιξης χιλιάδων Σύρων υπήρξε πρόκληση και για τις δύο πλευρές. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονταν το διάστημα της πορείας προς την κάλπη αντικατόπτριζαν την αύξηση των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών αισθημάτων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να στερήσουν το προπύργιο της «κόκκινης» Βιέννης από τους Σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό δεν συνέβη.

Με απώλεια τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας συγκέντρωσε το 40% των ψήφων στις τοπικές εκλογές. Το Κόμμα Ελευθερίας του πρώην οδοντιάτρου Χάινζ-Κρίστιαν Στράχε κέρδισε το 32%, ένα πρωτοφανές ποσοστό ρεκόρ. Η παρατηρούμενη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος αποτέλεσε πηγή σημαντικής ανησυχίας, καθώς ο Στράχε υπερασπιζόταν στις προεκλογικές ομιλίες του την ανέγερση ενός τείχους στα αυστριακά σύνορα, ανάλογου του φράχτη που όρθωσε η ουγγρική δεξιά κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των προσφύγων.

Οπως και πολλοί άλλοι ξενοφοβικοί λαϊκιστές, ο Στράχε και το κόμμα του σκιαγράφησαν την προσφυγική ροή ως ακατάσχετη είσοδο εγκληματιών και τρομοκρατών. «Εχουμε χριστιανική κουλτούρα και θέλουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα αυτή για τα παιδιά μας», είχε δηλώσει ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας. Πόλη 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων, η Βιέννη αναμένεται να δεχθεί έως και 12.000 αιτήσεις για άσυλο έως το τέλος του 2015. Ο Στράχε είχε αποπειραθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες εναντίον του για ρατσισμό και αδιαλλαξία, αναφέροντας ότι «τρώει κεμπάπ».

Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η πιθανότητα να επικρατήσει το Κόμμα Ελευθερίας ήταν 50-50. Σε αυτή την περίπτωση η Βιέννη θα γινόταν η πρώτη δυτική μητρόπολη με ακροδεξιά πλειοψηφία. Αν και ο Στράχε ηττήθηκε, χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως επίτευγμα. «Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει την επιτυχία μας σήμερα», σχολίασε την ημέρα των εκλογών.

Η προσφυγική κρίση έχει δώσει ώθηση σε αρκετά ακροδεξιά κόμματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Παρά την πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να επιτρέψει σε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη, οι αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμιστικές δυνάμεις της Γερμανίας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή προς όφελός τους. Στη Δρέσδη αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές κατά του Ισλάμ έστησαν ακόμη και αγχόνη για τη Μέρκελ στη συγκέντρωσή τους.

Στην Ολλανδία, ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς διατείνεται ότι καμία βοήθεια δεν πρέπει να προσφερθεί στους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε για το «ισλαμικό τσουνάμι αιτήσεων για άσυλο» και αποκάλεσε τους πρόσφυγες «βόμβες τεστοστερόνης που απειλούν τις γυναίκες μας». Η κατακραυγή επικριτών και πολιτικών αντιπάλων, ωστόσο, δεν έχει πλήξει τις μελλοντικές πολιτικές του ευκαιρίες. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα για την Ελευθερία της Ολλανδίας να διατηρεί τη μεγάλη του απήχηση.

Από τη Σκανδιναβία έως την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται. Το αποτέλεσμα στη Βιέννη, όμως, αποκαλύπτει ότι οι φωνές που υπερασπίζονται την πολυπολιτισμικότητα και την ανεκτικότητα είναι ακόμη ισχυρές, αν όχι δυνατότερες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή