Σαρωτικός ο τυφώνας Κόπου με 16 νεκρούς

Σαρωτικός ο τυφώνας Κόπου με 16 νεκρούς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα Κόπου από τις Φιλιππίνες, που είναι η δεύτερη ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων φέτος. Μέχρι στιγμής οι εντονότατες βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι εξανάγκασαν τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές κατάλυμα μακριά από το πέρασμα του τυφώνα Κόπου. Αρχικά ο τυφώνας έπληξε την ανατολική ακτή της Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος, ενώ ισχυρότατες βροχοπτώσεις έπληξαν κάποιες από τις πιο σημαντικές περιοχές καλλιέργειες του νησιού. Πολλά ποτάμια φούσκωσαν, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις λάσπης.

Το φονικότερο συμβάν που συνδέεται με το πέρασμα του τυφώνα αφορά την ανατροπή ενός μικρού φέρι μποτ στο κεντρικό νησί Γκουιμάρας την Κυριακή, με συνέπεια να πνιγούν επτά άτομα. Στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και κυβερνητικά κλιμάκια και εθελοντικές μονάδες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βοηθήσουν τους κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών. Οπως, όμως, επισημαίνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων, είναι ένας πραγματικός αγώνας με τον χρόνο, καθώς δεκάδες κάτοικοι έχουν ήδη ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους προσπαθώντας να σωθούν από τα νερά.

Αρχικά, το πρωί της Κυριακής ο Κόπου έπληξε τις κοινότητες των αλιέων και των αγροτών στην ανατολική ακτή της Λουζόν, με ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα τα 210 χιλιόμετρα/ώρα. Ηδη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπλητταν τη βορειοδυτική ακτή του νησιού. Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει και δεν υπερβαίνουν σε ταχύτητα τα 150 χιλιόμετρα ανά ώρα, αλλά σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, ο Κόπου δεν θα ολοκληρώσει το πέρασμά του πριν από την Τετάρτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή