Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί «δάνειο – γέφυρα»

Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί «δάνειο – γέφυρα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντικότερη εξέλιξη για το 2015 αφορά στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας μας από τη σημαντικότερη ύφεση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε πως τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση για πρώτη φορά από το 2008.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης, στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, αναφέρθηκε στη διατήρηση και  εδραίωση του ρυθμού ανάπτυξης που μαζί με άλλες κινήσεις θα επιτρέψει τη μείωση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το 2016, κατά τον υπουργό, στόχος είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας κι άλλα.

Είχαμε, υπενθύμισε ο υπουργός, προβλέψει από πέρσι ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0.4%. Έδωσε ως παράδειγμα την τρόικα που αντί να αυξήσει την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης, την μείωσε προβλέποντας ύφεση. «Ήταν μία κίνηση που δεν μας βοήθησε», είπε με νόημα ο υπουργός, «σε μία περίοδο που θέλαμε να στείλουμε μηνύματα σε επενδυτές και στις αγορές».

Όχι μόνο θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά θα ξεπερνά τις προσδοκίες και θα πλησιάζει το 1.5%. Τουρισμός, υπηρεσίες, ναυτιλία ώθησαν την ανάπτυξη, αλλά και ο τομέας των ακινήτων φαίνεται να ανακάμπτει.

Για το 2016 μπορούμε να αναμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης με ρυθμούς 1.8%, ενώ από το 2017 και μετά η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2-2.5%. Για την ανεργία ο υπουργός σχολίασε πως είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε προηγούμενα χρόνια και που σταδιακά θα καταγράφει μείωση. Το 2016 εκτιμάται στο 15%. Η συνολική απασχόληση από το τέλος του 2011 μέχρι το 2013 ήταν σε αρνητική πορεία, αλλά από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 0,5% σε ετήσια βάση.

Για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 1.9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε -0,9%. Για το 2016 υπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% και δημοσιονομικό έλλειμμα -0,1%.

Είμαστε το μοναδικό κράτος που διένυσε το πρόγραμμα προσαρμογής χωρίς να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Προχωρούμε σε σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους, ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει πως δεν είναι κάτι που θα γίνει λελογισμένα και όχι πρόωρα.  Όπως ανέφερε, τον απασχολεί η διάρθρωση και η διοικητική ικανότητα του τομέα της οικονομίας, γι' αυτό και αναφέρθηκε σε διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν εντός του τμήματος φορολογίας. Είναι ένα τμήμα που πρέπει να λειτουργεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο, σχολίασε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο, αλλά στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο βιώσιμο. Εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί κάτω από το 100%, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός τόσο στη διάρκεια λήξης του όσο στο κόστος του.

Το μνημόνιο δεν ήταν ούτε ανάθεμα ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη που σύντομα δεν θα υφίσταται. «Ούτε ενδιάμεση στήριξη-δάνειο γέφυρα, όπως ονομάστηκε σε κάποια κράτη, δεν θα χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία». Μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες, το δημόσιο χρέος μειώνεται και η διάρθρωσή του τα επόμενα χρόνια είναι διαχειρίσιμη. Αυτό, εξήγησε, μας επιτρέπει να απεξαρτηθούμε από τη διεθνή στήριξη που ζητήσαμε και λάβαμε. Αν και η ανάγκη αυτή πολύ σύντομα δεν θα υφίσταται, η ανάγκη για συνέχιση της ποιοτικής των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσει να υπάρχει, αφού δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή