ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης»

ntavoytogloy-i-toyrkia-den-einai-stratopedo-sygkentrosis-2106743

H Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: "Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία". Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες» επέμεινε.

«Ωστόσο η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί» προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης. «Πρέπει επομένως να τεθούν σε ισχύ κοινοί μηχανισμοί (για να επιτευχθεί αυτό)», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ζητά η Τουρκία από την Ε.Ε.

Η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά την πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων που προορίζονται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του "IPA" (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλ. χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε», είπε ο Νταβούτογλου.

«Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο».

Η Μέρκελ πρόσφερε χθες στην Τουρκία την προοπτική να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και έναν πιο γρήγορο δρόμο για ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα αναμένει ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει πιο γρήγορα να δεχθεί τους μετανάστες που στέλνει πίσω η ΕΕ, τις αποκαλούμενες συμφωνίες επανεισδοχής που ο Νταβούτογλου είπε ότι θα υπογράψει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο Νταβούτογλου είπε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι θετική, αλλά μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Προειδοποιήσεις από την βαυαρική Δεξιά προς Μέρκελ

Στο μεταξύ, η Αγκελα Μέρκελ δέχτηκε σήμερα έντονη κριτική από τους συντηρητικούς εταίρους της επειδή κρατάει ανοιχτή την πόρτα στους πρόσφυγες και επειδή προσφέρθηκε να υποστηρίξει την επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ με έναν ανώτερο Βαυαρό πολιτικό, μάλιστα, να προειδοποιεί εναντίον όποιας εξέτασης του αιτήματος της Άγκυρας.

Όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, η πρόθεση της Μέρκελ να υποστηρίξει την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα άποψή της ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπογραμμίζει την αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Υπό την πίεση από το ίδιο το κόμμα της να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο προσφυγικό, η Μέρκελ θεωρεί τον ρόλο της Τουρκίας κομβικής σημασίας στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, αλλά η πρόθεσή της να βοηθήσει στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας συνάντησε σήμερα την έντονη αντίδραση ορισμένων συντηρητικών βουλευτών του συνασπισμού της.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη στην ΕΕ δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

«Για μένα, δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Στέφαν Μάιερ, επίσης βουλευτής της CSU.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ δέχτηκε εκκλήσεις από κάποια μέλη του κόμματός της να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της και να διώχνει τους πρόσφυγες που εισέρχονται από την Αυστρία – πιέσεις στις οποίες όμως δεν ενέδωσε.

Ωστόσο οι αντιδράσεις απέναντι στους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση αυξάνονται με μία ομάδα συντηρητικών πολιτικών να επεξεργάζεται προτάσεις για κλείσιμο των συνόρων και ανέγερση φράκτη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild.

Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, περιλαμβανομένης της επίσπευσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και απέλασης και του περιορισμού των κινήτρων για τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία.