«Tο drone ήταν ρωσικής κατασκευής»

«Tο drone ήταν ρωσικής κατασκευής»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικής κατασκευής ήταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και κατερρίφθη από την πολεμική αεροπορία της χώρας, την περασμένη Παρασκευή. Αυτό δήλωσε χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες που είχαν διατυπώσει από την πρώτη στιγμή ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οπως προκύπτει, όμως, από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, το μυστηριώδες αεροσκάφος δεν ανήκε, κατά πάσα πιθανότητα, στη ρωσική πολεμική αεροπορία, αλλά στον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ ή σε άλλη συμμαχική δύναμη, που μάχεται στο πλευρό του.

«Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά οι Ρώσοι μάς ανέφεραν ότι δεν ανήκει σ’αυτούς», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Πιθανολόγησε δε ότι το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος –το οποίο δεν έφερε όπλα, καθώς εκτελούσε αποκλειστικά αναγνωριστικές πτήσεις– προερχόταν από τον συριακό στρατό, που εφοδιάζεται με όπλα από τη Ρωσία, ή από τις κουρδικές οργανώσεις που μάχονται στη βόρεια Συρία ή από «άλλη πολιτοφυλακή». Η τελευταία αναφορά του Νταβούτογλου φωτογραφίζει τη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, μονάδες της οποίας επίσης πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε στις προειδοποιήσεις του προς τη Ρωσία, με αφορμή τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη – παραβιάσεις, τις οποίες η Ρωσία απέδωσε σε «λάθος» λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «απέδειξε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία έχει τόσο την ικανότητα όσο και την πολιτική βούληση να θέσει τέλος σε παρόμοιες παραβιάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επικριτικός έναντι των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Φοβόμαστε πως η Ρωσία ενεπλάκη μόνο και μόνο για να στηρίξει τον Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στη Μαδρίτη. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «αν η Μόσχα επιθυμεί όντως να βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στην καταπολέμηση του “Ισλαμικού Κράτους”, τότε ενδεχομένως μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν άλλο δρόμο».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της χώρας έπληξαν 49 στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» και του Μετώπου αλ Νούσρα –συριακού κλάδου της Αλ Κάιντα– στο τελευταίο κύμα βομβαρδισμών επί συριακού εδάφους. Μεταξύ άλλων, επλήγησαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Νούσρα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ κι ένα κέντρο διοίκησης του «Ισλαμικού Κράτους» στην παράκτια επαρχία της Λαττάκειας. Ρωσικές βόμβες έπληξαν επίσης κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων στις επαρχίες Χάμα, Χομς, Χαλεπίου, όπως και στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τηλεγραφήματα των μεγάλων δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ωστόσο ότι, παρά την αεροπορική εκστρατεία των Ρώσων, που κλείνει σήμερα τρεις εβδομάδες, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ και οι σύμμαχοί του δεν έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Πενιχρά οφέλη –την ανακατάληψη κάποιων χωριών, αλλά όχι αστικών περιοχών, ούτε τον έλεγχο κεντρικών οδικών αρτηριών– έχει αποφέρει, μέχρι στιγμής, η πολυδιαφημισμένη, μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο, υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με τον Γεζίντ Σαγίτζ, αναλυτή του Κέντρου Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Κάρνεγκι, η ρωσική αεροπορική επέμβαση «οπωσδήποτε ενίσχυσε το ηθικό του συριακού στρατού, αλλά δεν είναι ικανή από μόνη της να ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο πεδίο της μάχης». Εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρουν ότι ο στρατός του Ασαντ έχει χάσει 52.000 άνδρες στα τέσσερα και πλέον χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή