Η Ιαπωνία αναγνώρισε τη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία αναγνώρισε τη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Η λευχαιμία από την οποία νόσησε ένας από εργάτες που εξετέθησαν στη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα, καθώς ελάμβανε μέρος στις εργασίες συγκράτησης της ραδιενέργειας εντός του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου, οφείλεται στη δουλειά αυτή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν χθες οι ιαπωνικές αρχές, κάτι που δεν θα αποτελούσε είδηση εάν ο άνδρας δεν ήταν ο πρώτος που αναγνωρίζεται ως πάσχων.

Μετά τις εκρήξεις στους τρεις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, τον Μάρτιο του 2011, χιλιάδες εργάτες εκλήθησαν στην περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες απολύτως απαραίτητες ώστε να αποτραπεί νέα καταστροφή.

Ο εν λόγω άνδρας απασχολήθηκε από τον Οκτώβριο του 2012 και για 14 μήνες στην εγκατάσταση στεγάστρων πάνω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόταν στο εργοστάσιο τους πρώτους μήνες, όταν η έκλυση ραδιενέργειας ήταν μεγαλύτερη, ο άνδρας, που τότε δεν είχε κλείσει τα 40 του χρόνια, νόσησε από λευχαιμία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η υπόθεση του άνδρα «πληροί τα κριτήρια» ώστε να του χορηγηθεί αποζημίωση για ασθένειες σχετιζόμενες με τη ραδιενέργεια. Τρεις ανάλογες υποθέσεις εξετάζονται, ενώ πολλοί άλλοι φάκελοι απορρίφθηκαν από το υπουργείο.

Η υπόθεση του άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι η πρώτη στην οποία το ιαπωνικό κράτος αναγνωρίζει ότι η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα έχει προξενήσει καρκίνους. Εργασία στην επιθεώρηση Epidemiology έχει διαπιστώσει πεντηκονταπλασιασμό των καρκίνων του θυρεοειδούς, χωρίς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να έχει αναγνωρίσει κάποια σχέση με τη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου τη στιγμή της καταστροφής, πέθανε από καρκίνο λίγους μήνες αργότερα, κάτι που πάλι θεωρήθηκε άσχετο.

«Οι επιδράσεις τόσο από τις εκλύσεις ραδιενέργειας στην αρχική φάση όσο και από τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτές», δήλωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. «Θα εξακολουθήσουμε να μειώνουμε τις δόσεις ραδιενέργειας στο εργασιακό περιβάλλον και να διαχειριζόμαστε με προσοχή την έκθεση των εργαζομένων μας στη ραδιενέργεια», ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tepco.

Καθένας από τους 44.000 ανθρώπους που έχουν εργαστεί στις προσπάθειες διαχείρισης της καταστροφής της Φουκουσίμα φέρει μετρητή ραδιενέργειας και υποχρεούται να σταματάει τη δουλειά αν οι μετρήσεις ξεπεράσουν ένα όριο. Εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι τα μέτρα αυτά δεν τηρούνται πάντα.

Η Tepco εκτιμά ότι οι τρεις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχουν απελευθερώσει 900.000 τεραμπεκερέλ ραδιενέργειας, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 20% της ραδιενέργειας που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ στην καταστροφή του 1986.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή