«Μυστικό σχέδιο» για γερμανικό τείχος

«Μυστικό σχέδιο» για γερμανικό τείχος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Ενώ χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν χθες άλλη μία βασανιστική ημέρα εκτεθειμένοι στο τσουχτερό κρύο και στη βροχή στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας και Κροατίας – Σερβίας, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών προωθούν «μυστικό σχέδιο» για την κατασκευή τείχους στα γερμανικά σύνορα.

Η εχθρότητα προς τους πρόσφυγες εκφράστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη διαδήλωση της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida στη Δρέσδη, στην οποία ακούστηκε από μικροφώνου η φράση: «Δυστυχώς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας». Ο ομιλητής, ο Γερμανοτούρκος συγγραφέας Ακίφ Πιριντσί, αναφερόταν στη γερμανική κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη δυσανεξία της προς τους επικριτές της, τους οποίους, σύμφωνα με τον Πιριντσί, η κυβέρνηση ευχαρίστως θα εξολόθρευε. Ο ιδρυτής της Pedida, Λουτς Μπάχμαν, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι «δεν έκλεισε νωρίτερα το μικρόφωνο του Πιριντσί», ενώ η Εισαγγελία της Δρέσδης εξετάζει το σύνολο της ομιλίας προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο αδίκημα. Στα περιθώρια της διαδήλωσης, δημοσιογράφοι, πρόσφυγες και αστυνομικοί δέχθηκαν επιθέσεις από τους συγκεντρωμένους της Pegida, την οποία ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ χαρακτήρισε «δεξιό λαϊκιστικό και εν μέρει ανοικτά ακροδεξιό κίνημα».

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα «Μπιλντ» ανέφερε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές που δραστηριοποιούνται υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (188 από τους 311 της CDU/CSU) θα παρουσιάσουν πακέτο μέτρων στο οποίο «η θωράκιση των συνόρων δεν θα είναι ταμπού».

Την εικόνα συμπληρώνει η πληροφορία από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, στο οποίο βασίζεται η Γερμανία για να μειώσει τη ροή προσφύγων προς το έδαφός της, θα σταματήσει εντός δεκαπέντε ημερών, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες που υποσχέθηκαν ότι θα υποδεχθούν πρόσφυγες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μέχρι στιγμής έχουν επανεγκατασταθεί μόλις 19 πρόσφυγες από την Ιταλία προς τη Σουηδία, ενώ η επιτροπή έχει λάβει δεσμεύσεις για άλλες 100 θέσεις. Η απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς αυτούς και στους 160.000 πρόσφυγες που δεσμεύθηκαν ότι θα υποδεχθούν οι «28» είναι τεράστια. Χθες στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, ζήτησε να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας ισχυρής ικανότητας υποδοχής και καταγραφής, προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης. «Χρειάζεται ενίσχυση της στήριξης στις χώρες που φιλοξενούν την πλειονότητα των Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών προσφύγων, εκστρατεία ενημέρωσης που θα πληροφορεί για τους κινδύνους του θαλάσσιου ταξιδιού, και ανάπτυξη νόμιμων εναλλακτικών οδών για την αναζήτηση προστασίας στην Ευρώπη», σημείωσε η κ. Φλέμινγκ.

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη ύποπτη πυρκαγιά ξέσπασε προχθές σε κατάλυμα προσφύγων στη Σουηδία, ανεβάζοντας σε 15 τα αντίστοιχα περιστατικά από τις αρχές του χρόνου. Για 10 εξ αυτών, η σουηδική αστυνομία έχει αδιάσειστες ενδείξεις πως επρόκειτο περί εμπρησμών. Η πυρκαγιά στο κέντρο που φιλοξενούσε 14 πρόσφυγες, στη μικρή πόλη Μούνκενταλ της νοτιοδυτικής Σουηδίας, έκαψε το κτίριο χωρίς να τραυματίσει τους ενοίκους, πλην μερικών που υπέφεραν λόγω αναθυμιάσεων. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω, ήταν φρικτό, αλλά τώρα είμαστε εντάξει», είπε ο Σομαλός πρόσφυγας Αχμέτ στο σουηδικό ραδιόφωνο.

«Μια πολιτισμένη χώρα όπως η Σουηδία δεν μπορεί να δεχθεί εμπρησμούς σε κέντρα φιλοξενίας ανθρώπων που ζητούν άσυλο», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάργκοτ Βάλστρομ. Η Σουηδία έχει 9,8 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι στη χώρα θα ζητήσουν άσυλο περίπου 150.000 άνθρωποι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή