Εντυπωσιακές ομοιότητες Ρέντσι και Μπερλουσκόνι

Εντυπωσιακές ομοιότητες Ρέντσι και Μπερλουσκόνι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ως πολιτικό διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζει μερίδα του ιταλικού Τύπου τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Η μετατόπιση του Ρέντσι προς τα δεξιά και η απουσία αξιόπιστου ηγέτη της ιταλικής Κεντροδεξιάς δημιουργούν προοπτική εμβολισμού των ψηφοφόρων της Φόρτσα Ιτάλια από το ανανεωμένο Δημοκρατικό Κόμμα (P.D.) του Ρέντσι.

Κεντρικό ρόλο στον προϋπολογισμό του 2016, που αναμένεται να καταθέσει ο Ρέντσι, παίζει η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, πάγια πολιτική δέσμευση του Μπερλουσκόνι. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει το μέτρο αυτό, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από την Αριστερά και την πλειονότητα των οικονομολόγων.

Ο προϋπολογισμός δέχεται επίσης επικρίσεις από τα συνδικάτα, παραδοσιακούς συμμάχους του P.D., αλλά εξασφαλίζει επαίνους από τον σύλλογο βιομηχάνων που συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι στην αγορά εργασίας -ειδικότερα για την απελευθέρωση των απολύσεων- και τις σχεδιαζόμενες φοροαπαλλαγές. Η επιλογή συμμάχων από τον Ρέντσι προκαλεί και αυτή την οργή των στελεχών του P.D. Με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να έχει συρρικνωθεί, ο πρωθυπουργός στρατολόγησε τον Ντενίς Βερντίνι, πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Μπερλουσκόνι, για να προωθήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων της Γερουσίας.

Ο Βερντίνι αυτομόλησε τον Ιούλιο από τη Φόρτσα Ιτάλια, με ομάδα βουλευτών, για να ενισχύσει την πλειοψηφία του P.D. Το γεγονός, όμως, ότι ο Βερντίνι είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς και απάτης τον καθιστούν παρία για πολλούς συναδέλφους του στο P.D.

Οι ομοιότητες Ματέο Ρέντσι – Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν περιορίζονται στην πολιτική. Και οι δύο άνδρες διακρίνονται για το επικοινωνιακό τους χάρισμα και τη φαινομενικά ανίκητη αισιοδοξία τους, ενώ και οι δύο αναρριχήθηκαν στην εξουσία δεσμευόμενοι να ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή