Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη με το σπαθί

Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη με το σπαθί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρατσιστικό μίσος φαίνεται ότι όπλισε το χέρι του 19χρονου Αντόν Λούντιν Πέτερσον, του 19χρονου Σουηδού που εισέβαλε την Πέμπτη σε σχολείο κοντά στο Γκέτεμποργκ και σκότωσε έναν δάσκαλο και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε άλλους δύο προτού τραυματιστεί βαριά και τελικά καταλήξει χτυπημένος από τα πυρά αστυνομικών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματικός της αστυνομίας που διενεργεί την έρευνα, Θορ Χάραλντσον, τόνισε ότι «ο δράστης επέλεξε με προσοχή τα θύματά του ώστε να έχουν σκούρο δέρμα ενώ δεν ενόχλησε αυτούς που είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα».

Η αστυνομία, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι στο σπίτι του δράστη εντοπίστηκε και ένα είδος σημειώματος, σαν αυτά που αφήνουν συνήθως οι αυτόχειρες, όπου υποδεικνύεται ως κίνητρο ο ρατσισμός αλλά και ότι ο δράστης δεν είχε συνεργούς. Επίσης, από τη μελέτη των λογαριασμών Πέτερσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει ότι ήταν ένας μοναχικός και τον συνάρπαζε οτιδήποτε είχε σχέση με τη ναζιστική Γερμανία, τον Χίτλερ αλλά και το ακροδεξιό Κόμμα Σουηδών Δημοκρατών, που αναπτύσσει πύρινη ρητορική κατά των μουσουλμάνων και γενικότερα εναντίον της εισροής μεταναστών. Επίσης, του άρεσε να παρακολουθεί βίντεο με φιλοναζιστικό περιεχόμενο ενώ φαίνεται ότι συμμετείχε και σε κάποια διαδικτυακή εκστρατεία κατά της εισροής μεταναστών.

Ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Αντερς Ιγκεμαν επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που καταφθάνουν στη Σουηδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή έχει αφυπνίσει τα ρατσιστικά ένστικτά σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού και κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του καλού εναντίον της ρατσιστικής βίας». Πάντως ο Σουηδός πολιτικός υπεραμύνθηκε της φιλελεύθερης προσέγγισης παροχής ασύλου που ακολουθεί η κυβέρνησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να κατηγορείς την πολιτική ασύλου επειδή υπάρχει ένας τρελός που δολοφονεί παιδιά». Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Σουηδών καλωσορίζει τους μετανάστες, αλλά οι εντάσεις ενισχύονται και οι Σουηδοί Δημοκράτες αυξάνουν διαρκώς τη δύναμή τους.Πρόσφατη δημοσκόπηση τους δίνει 20% των ψήφων ενώ στις εθνικές εκλογές πέρυσι έλαβαν μόλις 13%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή