Σύσφιγξη σχέσεων Βρετανίας – Κίνας με ταχείς ρυθμούς

Σύσφιγξη σχέσεων Βρετανίας – Κίνας με ταχείς ρυθμούς

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς μια χρυσή εποχή στις διακρατικές σχέσεις Βρετανίας και Κίνας φαίνεται να βαδίζουν τα δύο κράτη, όπως διαφαίνεται από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές. Τον όρο αυτό, άλλωστε, χρησιμοποίησαν εκτενώς οι ηγέτες αμφοτέρων των κρατών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις αρχές του χρόνου, είχε προβλέψει την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τι σημαίνει, ωστόσο, αυτή η νέα πραγματικότητα για τις δύο χώρες και πολύ περισσότερο για τους λαούς τους; Επιχειρηματικώς σηματοδοτεί το κοινό ενδιαφέρον στην ενίσχυση των διακρατικών εμπορικών σχέσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη βρετανική οικονομική ανάκαμψη.

Πόλος έλξης

Αλλά τα καλά νέα δεν τελειώνουν εκεί. Εκατοντάδες κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, προώθηση του τουρισμού και πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν φέρει Βρετανούς και Κινέζους εγγύτερα, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι περισσότεροι από 150.000 Κινέζοι σπουδαστές και φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα σε βρετανικά σχολεία και κολέγια τη χρονιά που πέρασε. Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Γηραιά Αλβιώνα ξεπέρασαν τις 230.000, ενώ ο αριθμός και των δύο ομάδων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2020. «Οι Κινέζοι επισκέπτες έχουν πολύ θετική εικόνα για τη Βρετανία. Ηδη παραμένουν στη χώρα περισσότερο από ό,τι σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και δαπανούν εδώ πολλά χρήματα», επισημαίνει η Σάλι Μπάλκομπ, διευθύνουσα σύμβουλος της ιστοσελίδας VisitBritain. «Στοχεύουμε στον διπλασιασμό της ετήσιας δαπάνης στη Βρετανία από τους Κινέζους επισκέπτες, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο στερλίνες ετησίως».

Αραγε, η επίσκεψη του προέδρου Σι θα βοηθήσει στην εδραίωση αυτής της χρυσής εποχής στις σινοβρετανικές σχέσεις; Αυτό πιστεύει ο λόρδος Βέι, του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θήτευσε ως σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου «θα ενισχύσει το εμπόριο, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον διάλογο, μεταφέροντάς τα σε νέα επίπεδα», επισημαίνει.

«Υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες για συνεργασία στον παγκόσμιο διπλωματικό στίβο: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στις θάλασσες, η διατήρηση της ειρήνης σε περιοχές πιθανών συρράξεων και η παροχή βοήθειας ούτως ώστε οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη να δημιουργήσουν υποδομές και καταπολεμήσουν τη φτώχεια», κατέληξε ο λόρδος Βέι.

Τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την οποία θα εδραιώνεται η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει τη δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα κοντά στη μονάδα Μπράντγουελ-ον-σι του Εσεξ, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Θα είναι, εξάλλου, ο πρώτος αντιδραστήρας που θα έχει σχεδιαστεί και θα λειτουργεί από Κινέζους σε ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης.

Πυρηνική τεχνολογία

Ωστόσο, ήδη πολιτικοί αλλά και κάτοικοι της περιοχής κλιμάκωσαν τις διαμαρτυρίες τους, επισημαίνοντας τις έντονες αμφιβολίες που έχουν σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η κινεζική πυρηνική τεχνολογία. Η καθηγήτρια Φου Ξιαολάν, του Κέντρου Τεχνολογίας και Διαχείρισης για την Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπογραμμίζει ότι η συνεργασία είναι αμοιβαίως επωφελής. «Η Κίνα και η Βρετανία μπορούν να σχηματίσουν μία ισχυρή ένωση και να γίνουν καλοί εταίροι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ακολουθούν μια ρεαλιστική και θετική προσέγγιση όσον αφορά τη θωράκιση των συμφερόντων κάθε έθνους. «Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο χωρών μας», προσέθεσε ο λόρδος Βέι.

«Καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξελιχθεί σε μια πιο βιώσιμη, προωθημένη και καταναλωτική κοινωνία, η Βρετανία έχει την ευκαιρία να μοιραστεί την τεχνογνωσία της αλλά και τις περίφημες υπηρεσίες της σε πολλούς τομείς, όπως είναι ανάμεσα σε άλλα ο αθλητισμός, η αναψυχή, η φιλοξενία, η έρευνα, η οικονομία και η παιδεία».

Τέλος, ο Λιου Ξιαομίνγκ, πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου Σι θα επιτρέψει στους ηγέτες των δύο κρατών να χαρτογραφήσουν έναν μακροπρόθεσμo οδικό χάρτη των διμερών σχέσεων, κάτι που θα εμβαθύνει τη σινοβρετανική συνεργασία και θα καταστήσει τη συνολική στρατηγική συνεργασία ισχυρότερη και ουσιαστικότερη». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή