Πολωνία: Απομάκρυνση από την Ε.Ε. και ενδοσκόπηση

Πολωνία: Απομάκρυνση από την Ε.Ε. και ενδοσκόπηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα PiS του πρώην πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Πολωνία, θέτοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς παράταξης του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Από τα οριστικά αποτελέσματα, που επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα, θα κριθεί αν το PiS θα κατακτήσει την αυτοδυναμία ή αν θα συγκυβερνήσει με τον άλλο νικητή των εκλογών, το κόμμα του ροκ σταρ Πάβελ Κούκιζ, που, όπως και το PiS, συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό με την καταγγελία του πολιτικού και οικονομικού «κατεστημένου».

Στις προεκλογικές εμφανίσεις της, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του PiS Μπεάτα Σζίντλο, υποσχόταν σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών και εκτύπωση 350 δισ. ζλότι (82 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της χώρας την προσεχή εξαετία, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Παράλληλα, το κόμμα έχει δεσμευθεί να μην επιδιώξει την ένταξη της Πολωνίας στο ευρώ «μέχρις ότου οι πολωνικοί μισθοί εξισωθούν με τους γερμανικούς», να επιβάλει φόρο μεγάλης περιουσίας στα τραπεζικά ιδρύματα και στις ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, την οποία το κόμμα ΡΟ του Τουσκ έχει ανεβάσει στα 67 χρόνια.

Με τον πολιτικό τους χώρο να έχει λεηλατηθεί από τις διάφορες αποχρώσεις της λαϊκιστικής δεξιάς, τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της χώρας έμειναν, όπως φαίνεται, κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέμεναν δύσκολη συνεργασία σε διάφορους τομείς πολιτικής, από το μεταναστευτικό ώς την κλιματική αλλαγή, αν και σημείωναν ότι τα νέα πρόσωπα του PiS (η Σζίντλο και ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα) υιοθετούν λιγότερο διχαστική ρητορική από ό,τι οι αδελφοί Κατσίνσκι στο παρελθόν. Εξετάζοντας τα πιθανά ενδεχόμενα στην εφημερίδα NZZ της Ζυρίχης, ο αναλυτής Ιβο Μάινσεν εκτίμησε ως επικρατέστερο σενάριο να προβάλει η νέα πολωνική κυβέρνηση «αποσπασματική αντίσταση σε ζητήματα υψηλού συμβολισμού», χωρίς όμως να τηρήσει«συνολικά απορριπτική στάση».

«Η Γερμανία και η Πολωνία συνεργάζονται στενά και αυτό επιθυμούμε να διατηρηθεί» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ Πολωνοί αναλυτές ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως ψήφο «για έναν αόρατο τοίχο γύρω από την Πολωνία». «Οι Πολωνοί καλωσορίζουν την Ε.Ε. αν φέρνει κονδύλια αλλά όχι αν φέρνει μετανάστες και τον δυτικό παρηκμασμένο τρόπο ζωής» είπε ο αναλυτής Γιάτσεκ Κουτσαρτσούκ.Ο σταθερά αντιρωσικός και φιλοαμερικανικός προσανατολισμός του PiS οδήγησε χθες τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνο να δηλώσει ότι «η Ρωσία πάντοτε ήθελε καλές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Πολωνία, αλλά έρωτας με το ζόρι δεν γίνεται».

Σύμφωνα με τα exit polls, το PiS απέσπασε 37,7%, ποσοστό που ισοδυναμεί με 232 από τις 460 έδρες της πολωνικής βουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή