ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση για εκεχειρία στη Συρία από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ

ekklisi-gia-ekecheiria-sti-syria-apo-ti-synodo-ton-ypex-2108407

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και οι άλλες 14 δυνάμεις που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, απεύθύναν έκκληση σήμερα για γενική εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και 4,5 χρόνια στη Συρία, για την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ότι "παραμένουν ουσιώδεις διαφορές" αν και συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη "να επιταχυνθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου".

Οι υπουργοί ζητούν επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ώστε να ξεκινήσει "μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς μετά από ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών".

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι στη σύνοδο αυτή οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν διαπίστωσαν ότι διαφωνούν όσον αφορά το μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία, όμως συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι τρεις χώρες "συμφώνησαν ότι διαφωνούν" για το θέμα του Άσαντ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για το μέλλον του Άσαντ, λέγοντας ότι "ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει" για το μέλλον του. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις σημερινές συνομιλίες, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η μία στην άλλη.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία θα συνεχιστούν αλλά τόνισε ότι η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, σχολίασε ότι το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τζ. Κέρι: «Η αποστολή των καταδρομέων στη Συρία συζητιόταν μήνες»

H απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξει στο έδαφος της Συρίας περίπου 50 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων «συζητιόταν εδώ και μήνες» διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι η Ουάσιγκτον επιχείρησε να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών στη Βιέννη ανακοινώνοντας την αποστολή των χερσαίων δυνάμεων στη συριακή επικράτεια.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. Ομπάμα) είχε αποφασίσει να εντείνει τις προσπάθειές μας εναντίον του Ντάες», (άλλο ακρωνύμιο οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), υπογράμμισε ο Τζον Κέρι μετά το πέρας της συνόδου με θέμα τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Αυστρία συνέπεσαν με την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ αποτελεί μια «σύμπτωση», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και προσέθεσε ότι και ο ίδιος δε γνώριζε για την απόφαση έως νωρίς σήμερα.