ΟΗΕ και ΔΕΕΣ ζητούν σεβασμό στους κανόνες του πολέμου

ΟΗΕ και ΔΕΕΣ ζητούν σεβασμό στους κανόνες του πολέμου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ απηύθυναν σήμερα από τη Γενεύη μια δραματική και «χωρίς προηγούμενο» έκκληση προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την επίλυση των συρράξεων που μαίνονται.

«Σπάνια έχουμε δει τόσους ανθρώπους να εκτοπίζονται, τόση αστάθεια, τόση οδύνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ.

«Στις ένοπλες συρράξεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και σε άλλες χώρες, οι μαχητές αψηφούν τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς. Η αστάθεια δε σταματά να εξαπλώνεται. Η οδύνη μεγεθύνεται» προσέθεσε ο Πέτερ Μάουρερ.

Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους φέτος λόγω των συγκρούσεων και της βίας, ένας αριθμός πρωτοφανής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ενώπιον της κατάφωρης απανθρωπιάς, η υφήλιος επιδεικνύει μια ανησυχητική αδράνεια» είπε από την πλευρά του ο Μπαν Γκι Μουν.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να επαναβεβαιώσει την ανθρωπιά της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο. Σήμερα μιλάμε με μια φωνή προκειμένου να ενθαρρύνουμε τα Κράτη να λάβουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για να απαλύνουμε τον πόνο των αμάχων» συνέχισε ο ίδιος.

Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν τα Κράτη Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν με στόχο οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις να «σέβονται το δίκαιο».

Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς εναντίον των νοσοκομείων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν και την Υεμένη ο Μάουρερ επισήμανε ότι οι επιθέσεις εναντίον του ιατρικού προσωπικού διαπράττονται «όλες τις ημέρες ή όλες τις εβδομάδες» και όχι μόνο «όλους τους μήνες».

Ο Μπαν υπενθύμισε από την πλευρά του ότι «ακόμα και ο πόλεμος διέπεται από κανόνες και έχει έρθει η ώρα να τους ενισχύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή