Σημαντικό ποσοστό έλαβε ο «Κούρδος Ομπάμα»

Σημαντικό ποσοστό έλαβε ο «Κούρδος Ομπάμα»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έχουν ονομάσει «Κούρδο Ομπάμα» και οι προοδευτικές ιδέες του έχουν αποσπάσει τον θαυμασμό Δυτικών πρέσβεων, ενώ τα εκλογικά ποσοστά του επέσυρε για δεύτερη φορά την μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP είναι ο «αντι-Ερντογάν».

«Ενας από τους λόγους για τους οποίους ο Ντεμιρτάς έχει προξενήσει τόση ανησυχία στον Ερντογάν είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν Κούρδο εθνικιστή. Ζητεί ευρύτερα φιλελεύθερα ανοίγματα ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες για όλους τους Τούρκους πολίτες, να χειραφετηθούν οι μειονότητες και να μπει τέλος στη μονολιθική εθνική ταυτότητα», σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Μιλώντας σε ακροατήρια τα οποία ώς τώρα ήταν καχύποπτα προς τον κουρδικό εθνικισμό, ο Ντεμιρτάς ζητεί μια «ένωση όσων νιώθουν να συντρίβονται».

Η εφημερίδα περιγράφει την πρώτη συνάντηση του 43χρονου Ντεμιρτάς με τον αντίπαλό του, τον επικεφαλής του κεμαλικού CHP Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Οταν ο Κιλιτσντάρογλου βγήκε από τη συνάντηση, ήταν εμβρόντητος», λέει σύμβουλος του κεμαλικού ηγέτη. «Είπε “αμάν, αυτός ο τύπος είναι πανέξυπνος”».

Την περίοδο που οι συγγενείς και συνομήλικοί του έφευγαν για τα βουνά, ο Ντεμιρτάς επέμενε να πάει στην Αγκυρα και να σπουδάσει νομικά. «Τότε συνειδητοποίησα», είπε αργότερα, «ότι μια πολιτική και νομική προσέγγιση θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τον ένοπλο αγώνα».

Πριν ιδρύσει το HDP το 2014, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς διαπραγματευόταν διαρκώς, ως δικηγόρος, με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης για τα δικαιώματα των συμπατριωτών του – μερικές φορές μάλιστα για το δικαίωμά τους να επιστραφούν στην οικογένειά τους για ταφή, αφού είχαν πέσει νεκροί. Στη διαπραγμάτευση με την Αγκυρα, όμως, για τη βιώσιμη επίλυση του Κουρδικού, ο Ντεμιρτάς απέτυχε – και την ευθύνη γι’ αυτό την αποδίδει στην αδιαλλαξία της Αγκυρας.

Σαφώς εξοργισμένος από το 13% που απέσπασε το ΗDP στις εκλογές του Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Ντεμιρτάς αποκαλώντας τον «ομορφάντρα» και προμετωπίδα του ΡΚΚ. Τον Ιούλιο, η τουρκική Δικαιοσύνη παρέπεμψε τον Ντεμιρτάς σε δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης βίαιων φιλοκουρδικών διαδηλώσεων, η οποία επισύρει ποινή 24ετούς κάθειρξης. Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς επέμεινε ότι το HDP δεν έχει οργανικούς δεσμούς με το ΡΚΚ, αλλά ότι το ΡΚΚ «είναι μια πραγματικότητα για την Τουρκία». «Ποτέ δεν θέλαμε και δεν υπερασπιζόμασταν τον πόλεμο. Πάντα εργαζόμασταν για την ειρήνη», είπε.

Η βομβιστική επίθεση

Η διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, που συνδιοργάνωσε το κόμμα του στην Αγκυρα στα μέσα Οκτωβρίου, έγινε στόχος βομβιστών που σκότωσαν πάνω από 100 ανθρώπους. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε το τουρκικό κράτος ως συνυπεύθυνο, ενώ ακύρωσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις. Σε συνδυασμό με τα κλεισίματα φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση, το ΗDP πήγε στις κάλπες σχεδόν χωρίς φωνή.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό 10,3% που απέσπασε είναι θαύμα. Ο Ντεμιρτάς απέδωσε τις απώλειες στη βία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα. «Δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε νέο Σύνταγμα και ειρηνευτική διαδικασία», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή