Φόβοι για ανάφλεξη των συγκρούσεων στα Βαλκάνια

Φόβοι για ανάφλεξη των συγκρούσεων στα Βαλκάνια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη απειλεί να οδηγήσει στην ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ.

«Εάν η μεταναστευτική κρίση δεν τεθεί υπό επαρκή έλεγχο, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ελλοχεύει η πιθανότητα συγκρούσεων μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Τσεράρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ενδεχομένως μια μικρής κλίμακας σύγκρουση μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντίδραση, εξαιτίας της πρόσφατης ιστορίας (της περιοχής) και γι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να επιλύσουμε αυτή την κρίση ενιαία, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση μόνη της σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Ντ. Τουσκ: «Τα κράτη μέλη πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουν τη ζώνη Σένγκεν»

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δίχως διαβατήριο, μέσα από την κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ νωρίτερα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατώνστις 9 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα, ο Τουσκ έχει καλέσει άτυπη σύνοδο των ευρωπαϊκών κρατών για το ίδιο θέμα.

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει πως η μεταναστευτική κρίση παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μόνο στη διάρκεια του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο. «Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος να μην καταπέσει η συνθήκη του Σένγκεν, είναι να διασφαλιστεί η κατάλληλη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», υπογράμμισε ο Τουσκ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη ζώνη του Σένγκεν και γι αυτό όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά των συνόρων μέσα στην ζώνη πρέπει να εμποδιστούν. Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας», επισήμανε.

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως την επιτάχυνση της συνεργασίας με κράτη εκτός ΕΕ όπως η Τουρκία, την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών και τους εντατικότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή