Τέφρα ηφαιστείου στο αεροδρόμιο του Μπαλί

Τέφρα ηφαιστείου στο αεροδρόμιο του Μπαλί

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοιξε εκ νέου το αεροδρόμιο του Μπαλί της Ινδονησίας, αφού επί δύο ημέρες παρέμεινε κλειστό λόγω της έκρηξης ηφαιστείου, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις. Στην καλή εξέλιξη συνέβαλαν οι ευνοϊκοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή μεταφέροντας την ηφαιστειακή τέφρα από το όρος Ριντζανί, ένα ενεργό ηφαίστειο στη γειτονική νήσο Λομπόκ, μακριά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Νγκούρα Ράι του Μπαλί.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αεροδρομίου, Γιουλφριάντι Γκόνα, το αεροδρόμιο ξεκίνησε και πάλι να λειτουργεί στις 09.30 (ώρα Ελλάδος). «Οι άνεμοι οδηγούν την ηφαιστειακή τέφρα προς τον Νότο και νοτιοδυτικά και κατά συνέπεια μπορούν να επαναληφθούν οι πτήσεις στο Μπαλί. Το αεροδρόμιο, λόγω των ειδικών μετεωρολογικών συνθηκών, σταμάτησε να λειτουργεί αργά το απόγευμα της Τρίτης και η αρχική εντολή ήταν να παραμένει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Παρασκευής».

Η μεταβολή των ανέμων και η βελτίωση της ορατότητας έκαναν την Ινδονησιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία να δώσει το «πράσινο φως» για την επανάληψη των πτήσεων από και προς το Μπαλί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακυρώθηκαν συνολικά 700 πτήσεις, εκ των οποίων 320 διεθνείς, επισήμανε ο επικεφαλής του αεροδρομίου. Οι μαζικές ακυρώσεις πτήσεων προκαλέσαν πραγματικό χάος, με χιλιάδες ξένους επισκέπτες να παραμένουν καθηλωμένοι στο μαγευτικό Μπαλί. Ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος της Ινδίας, Μοχάμεντ Χαμίντ Ανσάρι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία και επρόκειτο να μεταβεί στο δημοφιλές θέρετρο. Καθυστέρησε, εξάλλου, η έκδοση ενός Ινδού φυγά που συνελήφθη στο Μπαλί πριν από μία εβδομάδα και ο οποίος κατηγορείται για τουλάχιστον είκοσι δολοφονίες. Επίσης, λόγω της διακοπής των πτήσεων, ματαιώθηκε και συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μπαλί. Μεταξύ των προσκεκλημένων που επρόκειτο να παρευρεθούν ήταν ο Ινδονήσιος πρόεδρος Γιόκο Ουιντόντο και η σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, Ιμέλντα.

Η ηφαιστειακή τέφρα δεν αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για το εξωτικό Μπαλί. Ηφαιστειακές εκρήξεις συχνά ταλαιπωρούν την περιοχή, ενώ η Ινδονησία είναι το κράτος με τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια, που ανέρχονται σε 130.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή