Ονόμασαν «Αλέξανδρο» το μουσείο των Σκοπίων

Ονόμασαν «Αλέξανδρο» το μουσείο των Σκοπίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «Παλάτι Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» θα είναι γνωστό στο εξής το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, στο κέντρο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Χθες, περί τις δύο εβδομάδες μετά τα εγκαίνιά του από τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, τοποθετήθηκαν οι σχετικές ταμπέλες στο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου. Η κίνηση εντάσσεται στην πάγια τακτική του επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE που έχει αναγάγει τη διαδικασία ιστορικής κατασκευής της «μακεδονικής» ταυτότητας του γειτονικού έθνους σε πυρήνα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, με στοιχεία αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Στις, αμφισβητούμενης αισθητικής, ταμπέλες που τοποθετήθηκαν χθες στο μουσείο, αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

Το αρχαιολογικό μουσείο, όπως και άλλα δημόσια κτίρια στις όχθες του Βαρδάρη, αποτελούν μέρος του φιλόδοξου αρχιτεκτονικού προγράμματος «Σκόπια 2014», το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε αντιμετωπίσει αρκετά σοβαρές επικρίσεις και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Οχι τόσο για το αμφιλεγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα όσο για το ότι η κυβέρνηση σπατάλησε εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως η υψηλότατη ανεργία και η ενδημική -σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού- φτώχεια.

Το κόστος του μουσείου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ και φιλοξενεί 6.000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι τον Μεσαίωνα, σε μια έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Ορισμένα εκθέματα δεν είναι ακριβώς… αρχαιολογικά και παραπέμπουν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό. Υπάρχουν, συγκεκριμένα, 15 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, ανάμεσα στα οποία περίοπτη θέση έχουν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Β΄, ο τσάρος Σαμουήλ, αλλά και μυθικοί ήρωες, όπως ο Περσέας. Οταν ο κ. Γκρούεφσκι έκανε τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, προανήγγειλε την άμεση λειτουργία και ενός νέου μουσείου για τους «Μακεδόνες» του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1944-49). Το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει την ανέγερση και άλλων, ακόμη πιο φιλόδοξων κτισμάτων (πάντα σε νεοκλασική ή μπαρόκ τεχνοτροπία), όπως το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο οι ιθύνοντες αρχιτέκτονες θέλουν να διακοσμήσουν με αγάλματα εμβληματικών προσωπικοτήτων, από τον Ταλεϋράνδο έως τον Τσώρτσιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT