Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Μαλδίβες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Μαλδίβες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΛΕ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες έθεσε χθες τη χώρα η κυβέρνηση των Μαλδίβων, με τον πρόεδρο Αμπντουλά Γιαμίν να κάνει λόγο για απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας ύστερα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Οι Αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στην προεδρική κατοικία, αλλά και στο εσωτερικό του μεγάλου τεμένους της πρωτεύουσας της νησιωτικής μουσουλμανικής χώρας, Μάλε. Κατά τη διάρκεια εφόδων σε κατοικίες ισλαμιστών, η αστυνομία εντόπισε επίσης στρατιωτικό οπλισμό, ο οποίος είχε κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες.

Η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η πρώτη υπό το νέο Σύνταγμα το οποίο ψηφίσθηκε το 2008, αποφασίσθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την πραγματοποίηση προγραμματισμένης διαδήλωσης από το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το νησιωτικό έθνος των 400.000 κατοίκων αντιμετωπίζει πολιτική αναταραχή μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη λέμβο του προέδρου Γιαμίν, καθώς αυτή ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι του Μάλε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιαμίν δεν έπαθε το παραμικρό, αλλά η σύζυγός του και δύο βοηθοί του τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, με τον πρόεδρο να σπεύδει να χαρακτηρίσει το περιστατικό απόπειρα κατά της ζωής του.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανέφεραν χθες ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα περιορίσει μόνο το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και δεν θα οδηγήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ή σε αναστολή των κανόνων προσωρινής κράτησης υπόπτων. «Μην τροποποιήσετε τα σχέδια των διακοπών σας. Οι Μαλδίβες είναι μια ειρηνική και ασφαλής χώρα. Ουδέποτε έχει καταγραφεί επίθεση εναντίον τουριστών», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ντούνια Μαουμούν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού, όμως, η Βρετανία εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία για τις Μαλδίβες, καλώντας τους υπηκόους της να «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» όταν επισκεφθούν τη χώρα. Το 2014, το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού φιλοξένησε 1,2 εκατομμύριο τουρίστες. Το κόμμα MDP της αντιπολίτευσης προγραμμάτιζε τη διαδήλωση της Παρασκευής για να απαιτήσει την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Νασίντ, η καταδίκη του οποίου σε 13 χρόνια κάθειρξη χαρακτηρίσθηκε καταχρηστική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή