Ορκίστηκε πρωθυπουργός του Καναδά ο Τζάστιν Τριντό

Ορκίστηκε πρωθυπουργός του Καναδά ο Τζάστιν Τριντό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζάστιν Τριντό, 43 ετών, ορκίστηκε την Τετάρτη νέος πρωθυπουργός του Καναδά, διαδεχόμενος τον συντηρητικό Στίβεν Χάρπερ που κυβερνούσε τη χώρα από το 2006, και παρουσίασε τη νέα, φιλελεύθερη κυβέρνησή του στην οποία, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο αριθμός των γυναικών υπουργών είναι ίσος με των ανδρών συναδέλφων τους.

Ο Τριντό ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στον Μπιλ Μορνό, 53 ετών. Ο Μορνό είναι πρώην επιχειρηματίας που έχει να επιδείξει φιλανθρωπικό έργο στο Τορόντο και νεοεισερχόμενος στην πολιτική σκηνή, αφού εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου με τους Φιλελεύθερους.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Στεφάν Ντιον, 60 ετών, ο πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος το διάστημα 2006-8.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά, μια αυτόχθων, η Τζόντι Γουίλσον-Ρέιμπολντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρώην αρχηγός των Πρώτων Εθνών της Βρετανικής Κολομβίας (των ιθαγενών φυλών του Καναδά) θα τεθεί επίσης επικεφαλής της εθνικής επιτροπής ερευνών για την εξαφάνιση και τις δολοφονίες περίπου 1.200 αυτοχθόνων γυναικών από τη δεκαετία του 1980. Αυτή ήταν εξάλλου μια προεκλογική δέσμευση του Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Οι Καναδοί όλης της χώρας στέλνουν το μήνυμα ότι ήρθε ο καιρός για πραγματική αλλαγή. Θα αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας για μια ισχυρή μεσαία τάξη», ανέφερε στο μήνυμά του ο Τριντό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τα τρία τους παιδιά και τη μητέρα του, την Μάργκαρετ Τριντό, την χήρα του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT