Πυρετώδεις διεργασίες στη Γερμανία

Πυρετώδεις διεργασίες στη Γερμανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προς συμφωνία για τη δημιουργία κέντρων ταχείας επεξεργασίας των φακέλων των αιτούντων άσυλο, τόσο στα σύνορα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, οδεύουν σήμερα οι τρεις επικεφαλής του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Την ίδια ώρα, η Σουηδία αναδεικνύεται σε ιδιαίτερη περίπτωση, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκαταστάσεων, αφού και δέχεται πρόσφυγες, αλλά και προτίθεται να ζητήσει τη μεταφορά τους σε άλλα κράτη.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεως προβλέπει την κατανομή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Μάλιστα, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα-προορισμός προσφύγων στην έναρξη του προγράμματος, υποδεχόμενη 19 υπηκόους Ερυθραίας που αναχώρησαν απευθείας από τη Σικελία, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προ δεκαπενθημέρου, όμως, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λέβεν, συμφώνησε με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση μέτρα αυστηροποίησης του δικαιώματος ασύλου, στα οποία περιλαμβάνεται η χορήγηση αδειών παραμονής τριετούς διάρκειας, αντί αορίστου χρόνου. «Την Πέμπτη, η κυβέρνησή μου θα αποφασίσει να ζητήσει τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Σουηδία σε άλλες χώρες», είπε ο Λεβέν, ο οποίος είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. «Είναι σαφές ότι όλα τα κράτη-μέλη χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης εκτιμά πως φέτος θα φθάσουν στη χώρα 190.000 αιτούντες άσυλο, περισσότεροι όχι μόνο από τον περυσινό αριθμό, αλλά και από το ρεκόρ των 84.000 αφίξεων στο απόγειο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990.

Στη Γερμανία, το σοσιαλδημοκρατικό SPD φαίνεται να συμφωνεί τελικά στη δημιουργία «ζωνών τράνζιτ», αρκεί αυτές να μην ονομάζονται έτσι, να μη βρίσκονται μόνο στα σύνορα και να μη λειτουργούν με τη λογική του εγκλεισμού. «Το σημαντικό είναι αυτές οι εγκαταστάσεις να μη βρίσκονται μόνο στα σύνορα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, και το σημαντικότερο είναι να μην πρόκειται για φυλακές αλλά για κέντρα καταγραφής», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Εβα Χεγκλ. Ο συντηρητικός συνασπισμός CDU-CSU προωθεί τα κέντρα αυτά ως σημεία «διαλογής», οπότε, αν ισχύσει η πρόταση των σοσιαλδημοκρατών, μένει ανοικτό το ερώτημα γιατί να θελήσουν να καταγραφούν σε αυτά όσοι αιτούντες άσυλο ανήκουν στις κατηγορίες των οποίων οι αιτήσεις συνήθως απορρίπτονται.

Εν τω μεταξύ, στη Φινλανδία, η υποστήριξη προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Φινλανδοί» (πρώην Αληθινοί Φινλανδοί) εξακολουθεί να φθίνει, καθώς η συμμετοχή του στην κυβέρνηση έχει δείξει τη δυσκολία εφαρμογής των προτάσεων που διατύπωνε ως αντιπολίτευση. Στο βαρόμετρο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου της κρατικής τηλεόρασης ΥLE, η υποστήριξη του κόμματος εμφανίζεται στο 9,8%, αντί 10,7% τον περασμένο μήνα και 17,7% στις εκλογές προ εξαμήνου.

Ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο επικεφαλής του κόμματος, Τίμο Σόινι, στηλίτευε τη συμμετοχή της Φινλανδίας στα πακέτα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά ως υπουργός Εξωτερικών υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στο νέο πακέτο του Ιουλίου. Επίσης, ενώ εξελέγη ως πολέμιος της μετανάστευσης, στη χώρα έχουν εισέλθει φέτος τουλάχιστον 25.000 πρόσφυγες, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η εικόνα του υποστηρικτή των απλών ανθρώπων έχει θιγεί λόγω της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που επιδεινώνουν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί εκ νέου στο ακροατήριο αυτό, ο Σόινι δήλωσε χθες κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει για πρώτη φορά την ανώνυμη ιδιοκτησία μετοχών. Ο Σόινι έγραψε χθες ότι η κυβερνητική πρόταση εμπεριέχει «προβλήματα ηθικής και πρακτικής φύσης», ενώ οι φορολογικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως η έλλειψη διαφάνειας θα διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή