ΟΗΕ: Στις 5.000 εκτιμώνται οι ημερήσιες αφίξεις προσφύγων τον χειμώνα στην Ευρώπη

ΟΗΕ: Στις 5.000 εκτιμώνται οι ημερήσιες αφίξεις προσφύγων τον χειμώνα στην Ευρώπη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν την ημέρα φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη από την Τουρκία, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων προκειμένου να αποτραπούν νέες τραγωδίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπολόγιζαν σε 700.000 τις αφίξεις για ολόκληρο το 2015 και σε άλλες 700.000 τις αφίξεις για το 2016.

Περισσότεροι από 760.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές τους έτους (3.440 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση) με κατεύθυνση την Ελλάδα και την Ιταλία, εγκαταλείποντας τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία, καθώς και περιοχές ενόπλων συγκρούσεων στην Αφρική. Περισσότεροι από 608.000 έχουν φθάσει στην Ελλάδα και 142.200 στην Ιταλία.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή πιθανόν να επιτείνουν τα δεινά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα και ταξιδεύουν μέσω των Βαλκανίων, και ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν κι άλλες ζωές, εάν δεν ληφθούν άμεσα επαρκή μέτρα», ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία δημοσιοποιώντας το σχεδιασμό του για το φετινό χειμώνα.

«Ο νέος σχεδιασμός της Ύπατης Αρμοστείας για τον χειμώνα αναμένει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 5.000 αφίξεις την ημέρα από την Τουρκία μεταξύ του Νοεμβρίου του 2015 και του Φεβρουαρίου του 2016», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο οργανισμός αναζητά πρόσθετα κεφάλαια ύψους 96,15 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της Κροατίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ, με τις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη να διαμορφώνονται στα 172,7 εκατ. δολάρια.

Οι νέοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων στέγασης και υποδοχής προκειμένου να αντέχουν σε χειμερινές καιρικές συνθήκες αλλά και για να δοθούν σε οικογένειες σκηνές και μονάδες στέγασης με θέρμανση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Θα βελτιωθούν επίσης οι εγκαταστάσεις υγιεινής και τα συστήματα παροχής νερού.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, «στα πακέτα βοήθειας που θα διανεμηθούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα περιλαμβάνεται χειμερινός ρουχισμός και κουβέρτες, καθώς και άλλα απαραίτητα αντικείμενα» για την προστασία των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες.

Ολοένα και περισσότερα παιδιά ακολουθούν τα καραβάνια των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, με κάποιες οικογένειες να επιλέγουν μια νέα διαδρομή από την Τουρκία στη Βουλγαρία αποφεύγοντας το Αιγαίο καθώς ενσκήπτει ο χειμώνας, όπως ανακοίνωσε χθες η Unicef.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT