Υπηρεσιακός πρωθυπουργός στη Ρουμανία

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός στη Ρουμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Τον υπουργό Παιδείας Σορίν Καμπεάνου διόρισε χθες ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κάλους Ιοάνις, για να αντικαταστήσει τον πρόσφατα παραιτηθέντα πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

Ο Πόντα παραιτήθηκε την Τετάρτη, στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο τριανταδύο νέων ανθρώπων, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο νυχτερινό κέντρο «Κολεκτίβ» του Βουκουρεστίου. Ο πρόεδρος επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες το βράδυ διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων της χώρας, σε μία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

«Παρακολούθησα το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων και έχω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλους όσοι βρέθηκαν στον δρόμο αυτές τις δύο μέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη. Σας είδα, σας άκουσα και θα μελετήσω τα αιτήματά σας», είπε ο πρόεδρος Κλάους Ιοάνις, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι διαδηλωτές, που κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, απαίτησαν ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση, οδηγώντας τον Πόντα σε παραίτηση. Μεταξύ των στόχων των διαδηλωτών ήταν, όμως, και η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, σύμβολο πλούτου και διαφθοράς.

Η ολιγωρία του Πατριαρχείου του Βουκουρεστίου να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την τραγωδία στο κέντρο «Κολεκτίβ», έφερε στο προσκήνιο την οργή εναντίον των οικονομικών προνομίων που απολαμβάνει ο ανώτερος κλήρος της χώρας. «Εμείς θέλουμε νοσοκομεία και όχι μητροπολιτικούς ναούς!» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα.

Οι διαμαρτυρίες εστιάσθηκαν επίσης στις κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες εξασφαλίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, αλλά και για το καθεστώς εξαίρεσης από τη φορολογία. Σύμφωνα με την οργάνωση Κοσμικών Ουμανιστών, η Ρουμανία διαθέτει 18.300 Ορθόδοξους ναούς, ενώ μόλις 4.700 σχολεία και 425 νοσοκομεία.

Το 2014, έτος εκλογών, η κυβέρνηση προσέφερε δώδεκα εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις στον «Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος», γιγάντια υπό κατασκευή εκκλησία στην πρωτεύουσα, καθώς και τριάντα εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση και ανακαίνιση άλλων ναών. Η κυβέρνηση διστάζει να συγκρουσθεί με την πανίσχυρη Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία πολλά πολιτικά στελέχη στηρίζουν την εκλογή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή