Στην Ευρώπη 1,5 εκατ. πρόσφυγες το 2016

Στην Ευρώπη 1,5 εκατ. πρόσφυγες το 2016

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος, 1,5 εκατομμύριο το 2016 και 500.000 το 2017 αναμένει η Κομισιόν στην Ε.Ε. Δεδομένου ότι κάποιες από τις αιτήσεις ασύλου θα απορριφθούν, η καθαρή αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τις προσφυγικές ροές υπολογίζεται στο 0,4%.

Ομως, η πρόβλεψη του 1 εκατομμυρίου για φέτος φαίνεται ήδη να ξεπερνιέται, αφού μόνο στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχουν καταγραφεί πάνω από 758.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, ενώ στη Σουηδία, τη δεύτερη χώρα-προορισμό των προσφύγων, οι αφίξεις είναι περίπου 190.000. Παράλληλα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι ο χειμώνας θα μειώσει αλλά δεν θα σταματήσει τις διασχίσεις του Αιγαίου, οι οποίες θα βρίσκονται στα επίπεδα των 5.000 αφίξεων την ημέρα όλο τον χειμώνα. Από την ιστοσελίδα του Spiegel, η δημοσιογράφος Αννα Ράιμαν καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επικαιροποιήσει τις επίσημες προβλέψεις που εξακολουθούν να κάνουν λόγο για 800.000 αφίξεις φέτος. «Η αδιαφάνεια στην επικοινωνία ξυπνά στην κοινή γνώμη το δυσάρεστο συναίσθημα ότι η διοίκηση αποκρύπτει στοιχεία. Η διαφάνεια θα ήταν απαραίτητη πάνω απ’ όλα προκειμένου να αφιερώσουμε τους κατάλληλους ανθρώπινους πόρους και τα απαιτούμενα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση».

Χθες, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, που εξακολουθεί να απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, παρά τη μετοχοποίησή της προσφέρθηκε να στείλει κάποιους για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. «Για την καταγραφή στους καταυλισμούς χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι. Εχουμε δημοσίους υπαλλήλους και μπορούμε να τους μεταφέρουμε σε κάποιους καταυλισμούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Χέντγκες. «Και δεν μιλώ για μικρούς αριθμούς».

Ενώ οι επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων αυξάνονται, τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν οι εμπειρίες του Βερολινέζου Ντιρκ Βολτς, στο σπίτι του οποίου έχουν φιλοξενηθεί από το καλοκαίρι 24 Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί. «Τα μαχαίρια της κουζίνας είναι όλα στη θέση τους. Ο Μάριο κι εγώ είμαστε ακόμα ζωντανοί, ίσως πιο έντονα απ’ ό,τι προηγουμένως. Το αν ποτέ θα γυρίσουμε στο “φυσιολογικό” δεν ξέρω. Πώς μπορώ να επιστρέψω στις πολυτελείς κουβεντούλες του χθες; Δεν συναντήσαμε ούτε έναν που να μη στενοχωριέται επειδή άφησε το σπίτι του. Η μόνη κακή εμπειρία που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι οι νέοι μας φίλοι χρησιμοποιούσαν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Απλά πήγαμε και αγοράσαμε».

«Κανένας από τους μουσουλμάνους που ήταν εδώ δεν ήθελε να μας σκοτώσει στον ύπνο μας. Κανείς δεν μας προσέβαλε επειδή είμαστε δύο άνδρες που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Και κανένας, με κανένα τρόπο, δεν είπε ότι προτιμάει τον ισλαμικό νόμο από τον γερμανικό νόμο», έγραψε ο Βολτς. «Πού είναι ο εξισλαμισμός για τον οποίο τόσο πολύ ανησυχούν οι Γερμανοί τις τελευταίες εβδομάδες; Μήπως έχει κολλήσει κάπου στον “βαλκανικό διάδρομο”; «Η πραγματική απογοήτευση ήταν τα μηνύματα στο κινητό, εκείνοι που μας απειλούσαν στον δρόμο ότι θα μας σκοτώσουν, ή οι προσβλητικές επιστολές στο κατώφλι της πόρτας».

Βορειότερα, στη Σουηδία, η έλλειψη χώρου έχει υποχρεώσει την υπηρεσία ασύλου να μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας 50 ατόμων ακόμη και τον χώρο υποδοχής των κεντρικών γραφείων της.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι ο αριθμός αυτών που ζητούν άσυλο αυξάνεται ταχύτερα από όσο αυξάνεται η δυνατότητά μας να βρούμε χώρους φιλοξενίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Μόργκαν Γιόχανσον. «Η Σουηδία δεν μπορεί πια να εγγυηθεί κατάλυμα για όλους, αυτοί που φθάνουν μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την είδηση ότι δεν υπάρχει μέρος να μείνουν». Χιλιάδες αναμένεται να περάσουν τον σκληρό σουηδικό χειμώνα σε θερμαινόμενες σκηνές, ενώ κάποιοι θα σταλούν σε χιονοδρομικά κέντρα, ακόμη και σε λούνα παρκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή