Tweets υπέρ των εκτρώσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Με πάθος τουίταραν χθες γυναίκες από την Ιρλανδία λεπτομέρειες σχετικά με την έμμηνο ρύση τους στον πρωθυπουργό της χώρας Εντα Κένι, σε μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν από τη λήψη δρακόντειων μέτρων κατά των εκτρώσεων.

Η έκτρωση παραμένει, όπως και ανέκαθεν ήταν, ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στην Ιρλανδία. Οι υπέρμαχοι κατέβηκαν επανειλημμένα στους δρόμους, αλλά η απόλυτη απαγόρευσή τους ήρθη μόλις το 2013, όταν επιτράπηκε η έκτρωση εφόσον η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η πρώτη σημαντική κοινωνική μεταβολή και απομάκρυνση από τα ισχυρά ρωμαιοκαθολικά πιστεύω ήρθε στην Ιρλανδία έπειτα από δημοψήφισμα, με το οποίο αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα που θα επέτρεπε τον γάμο μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου. Την ίδια στιγμή άρχισαν να ακούγονται όλο και πιο δυνατές φωνές για την κατάργηση της απαγόρευσης των εκτρώσεων. «Αφού γνωρίζουμε ότι το κράτος ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα αναπαραγωγικά μας όργανα, είναι απλώς δίκαιο να επιτρέψουμε στον ηγέτη μας, Εντα Κένι, να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία του έμμηνου κύκλου μας», ανέφερε η ανάρτηση της κωμικού Γκρεν Μαγκουάιρ στο Twitter. Αυτό ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας «ενημερωτικής εκστρατείας» που άμεσα απέκτησε πάμπολλους οπαδούς στο Διαδίκτυο.

Εκατοντάδες γυναίκες ακολούθησαν το παράδειγμα της ηθοποιού και κοινοποιούν τις λεπτομέρειες του έμμηνου κύκλου τους. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, αυτές που κατακεραυνώνουν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό επειδή δεν απαντά σε αυτά τα σχόλια.

Γενικά, οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν δυναμικά το ζήτημα από φόβο μήπως αποξενώσουν τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά τη σαφή και μεγάλη μείωση της επιρροής που ασκεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ωστόσο η Εκκλησία ασκούσε πραγματική πολιτική εξουσία σε μία χώρα όπου πριν από μόλις είκοσι χρόνια απαγορευόταν το διαζύγιο.

Η νομοθεσία για τις εκτρώσεις που ψηφίστηκε το 2013, υιοθετήθηκε μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στην οποία δεν επιτράπηκε να κάνει έκτρωση.

Ο Εντα Κένι, ο οποίος είναι πιστός καθολικός, βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή δεν προχώρησε σε ουσιαστική μεταρρύθμιση όσον αφορά τα ισχύοντα για τις εκτρώσεις, αλλά τα άφησε για την επόμενη κυβέρνηση. O κυβερνητικός εταίρος του κόμματος του Kένι, το Εργατικό Κόμμα, έχει ήδη ανακοινώσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι πρόκειται να επιτρέψει τις εκτρώσεις και στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας και σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου. Οι ακτιβίστριες απαιτούν την κατάργηση της όγδοης τροποποίησης του συντάγματος, που αποδίδει ίση αξία στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου τέκνου της.

Τέλος, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, υποδεικνύει ότι λιγότερο από το 25% των Ιρλανδών πιστεύει ότι οποιαδήποτε γυναίκα το επιθυμεί, να μπορεί να κάνει έκτρωση, το 64% είναι υπέρ της έκτρωσης υπό ορισμένες συνθήκες και το 14% κατά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή