Ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων χολέρας

Ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων χολέρας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις περιφερειακής επιδημίας κινδυνεύει να λάβει το πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων χολέρας στο Ιράκ, το οποίο έχει ήδη εξαπλωθεί στη Συρία, στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν, καθώς τη χώρα αναμένεται να επισκεφθούν μέσα στον Δεκέμβριο εκατομμύρια προσκυνητές σιίτες μουσουλμάνοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNICEF για το Ιράκ, Πίτερ Χόκινς. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 2.200 άτομα, με έξι από αυτά να έχουν χάσει τη ζωή τους. Η UNICEF βρίσκεται σε συνεργασία με τους κληρικούς των σιιτικών ναών της Νατζάφ και της Καρμπάλα, ώστε να διαδοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για προστασία από τη χολέρα. Τον Δεκέμβριο, εκατομμύρια σιίτες μουσουλμάνοι θα μεταβούν στο Ιράκ για τη θρησκευτική τελετουργία που ορίζει το τέλος του ετήσιου πένθους για τον θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Χουσεΐν.

Ανάμεσα στους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία χολέρας στο Ιράκ είναι η χαμηλή στάθμη του ποταμού Ευφράτη και οι χειμερινές πλημμύρες που έχουν μολύνει το νερό και κατ’ επέκταση τα πηγάδια της περιοχής. Παράλληλα, ο πόλεμος με το «Ισλαμικό Κράτος» και η μετακίνηση πληθυσμών προσθέτουν στις κακές συνθήκες υγιεινής, ιδιαίτερα στις κατασκηνώσεις προσφύγων. Η UNICEF διαθέτει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS, ενώ μεγάλο τμήμα του κυβερνητικού προϋπολογισμού πλέον αξιοποιείται για την ασφάλεια του καθαρού νερού. Μία στις πέντε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στο Ιράκ αφορά μικρά παιδιά με αποτέλεσμα η έναρξη της σχολικής χρονιάς να καθυστερήσει για ένα μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή