Ιστορική συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν

Ιστορική συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «ουδέτερο» έδαφος της Σιγκαπούρης πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη -ύστερα από 66 χρόνια- συνάντηση μεταξύ των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ταϊβανός ομόλογός του, Μα Γινγκ Τζέου, ολοκλήρωσαν την προσεκτικά σκηνοθετημένη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε με χειραψία και πλατιά χαμόγελα για τους φακούς, μπροστά σε κίτρινο (παραδοσιακό χρώμα των Κινέζων αυτοκρατόρων) φόντο. Από την αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, απουσίαζαν σημαίες των δύο κρατών, ώστε ο πρόεδρος Σι να μην αναγκαστεί να φωτογραφηθεί μπροστά σε λάβαρο χώρας της οποίας τη νομιμότητα το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει. Το αυστηρό πρωτόκολλο της συνάντησης όριζε επίσης ότι οι δύο άνδρες θα αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον «κύριε», αποφεύγοντας τον όρο «πρόεδρε».

Στις σύντομες δηλώσεις τους, προτού αποσυρθούν για κατ’ ιδίαν συνομιλίες, οι ηγέτες έκαναν λόγο για τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τους δύο λαούς. Παρότι οι δύο πλευρές είχαν δηλώσει εκ των προτέρων πως η συνάντηση δεν θα κατέληγε σε συμφωνία ή κοινά ανακοινωθέντα, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη συμβολική της σημασία.

Η προθυμία του προέδρου Σι να συναντηθεί με τον Ταϊβανό ηγέτη αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, ένδειξη σεβασμού απέναντι στην κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας.

Τη φυγή των ηττημένων στρατευμάτων του εθνικιστική ηγέτη Τσανγκ Κάι Σεκ από την ηπειρωτική Κίνα στη Φορμόζα (σημερινή Ταϊβάν) το 1949 ακολούθησαν τρεις δεκαετίες έντασης, με περιοδικά ξεσπάσματα ένοπλης βίας, συνήθως γύρω από την κυριότητα των κατεχόμενων από την Ταϊβάν νησιωτικών συμπλεγμάτων Κινμέν και Ματσού.                

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή