Σεξιστική επίθεση αρθρογράφου στην Μπελκασέμ

Σεξιστική επίθεση αρθρογράφου στην Μπελκασέμ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θύμα σεξιστικής επίθεσης -για πολλοστή φορά- έπεσε η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, σε άρθρο του δημοσιογράφου Ζαν-Πολ Μπριγκελί και μεγάλου θαυμαστή του εθνικιστή πολιτικού Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Στο επίμαχο άρθρο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο συντηρητικό περιοδικό Le Point υπό τον τίτλο «Τα κομψά εσώρουχα της μεταρρύθμισης», ο Μπριγκελί κατηγορεί την υπουργό ότι εκμεταλλεύεται την ομορφιά της σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κάνοντας λόγο για «εμφανή εσώρουχα» (αμυδρό ίχνος από το πάνω μέρος του στηθόδεσμου της κ. Μπελκασέμ), για «ρουζ χειλιών και ευμεγέθη σκουλαρίκια», τα οποία φορούσε η νεαρή υπουργός κατά τη διάρκεια της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπριγκελί εκτιμά ότι όλα αυτά λειτουργούν ως «προπέτασμα καπνού» με στόχο την απόκρυψη των πολιτικών της απόψεων και της έλλειψης επιχειρημάτων για τη στήριξη της μεταρρύθμισης.

Η υπουργός έχει επανειλημμένα γίνει στόχος ανάλογων σεξιστικών σχολίων. Μετά τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό από τον Φρανσουά Ολάντ το 2014 και τον διορισμό της κ. Μπελκασέμ ως υπουργού Παιδείας από τον νέο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο Φρανκ Κελέρ, δημοτικός σύμβουλος του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί στο εύπορο προάστιο της πρωτεύουσας, Νεγί, είχε δημοσιεύσει στο Twitter φωτογραφία της υπουργού με μίνι φούστα, γράφοντας: «Τα προσόντα της Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ είναι αυτά που έπεισαν τον Ολάντ να τη διορίσει σε σημαντικό υπουργείο».

Ο αρθρογράφος του Le Point Ζαν-Πολ Μπριγκελί, που είναι επίσης εκπαιδευτικός, συνηθίζει να αποκαλεί την κ. Μπελκασέμ με το προσωνύμιο Πιμπρενέλ (όνομα άνθους, αλλά και δημοφιλούς μαριονέτας παιδικού προγράμματος των δεκαετιών του 1970 και ’80).

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο εσώρουχο-στηθόδεσμος δεν ήταν τίποτα παραπάνω από εσωτερικό μπλουζάκι, με δαντελωτά άκρα, το οποίο φορούσε η κ. Βαλό-Μπελκασέμ κάτω από την μπλούζα της. Στην επισήμανση αυτή προβαίνει σε χθεσινό της άρθρο στη σελίδα «metronews» η Ντελφίν Λεγκουτέ.

Στο μεταξύ, μεγάλη εκστρατεία κατά της κακοποίησης και του σεξισμού κατά των γυναικών στα μέσα μεταφοράς εγκαινίασε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

Κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι να υπενθυμίσει στο ανδρικό επιβατικό κοινό ότι δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τις συνεπιβάτιδές του, ανεξάρτητα από το πώς ντύνονται ή από το εάν είναι ευειδείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή